„Šį kartą sulaukėme daug pranešimų apie galimus rinkimų įstatymų ar rinkimų tvarkos pažeidimus, dėl kurių nenustačius nusikalstamos veikos požymių prokurorai turėjo priimti procesinius sprendimus – atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Kai kurie rinkimų tvarką pažeidę asmenys buvo patraukti administracinėn atsakomybėn“, – paaiškino apibendrinimą apie šiuos tyrimus rengęs Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Sigitas Jankauskas.

Kaip informuoja Generalinė prokuratūra, du ikiteisminiai tyrimai jau yra baigti supaprastinto proceso tvarka. Alytaus ir Varėnos rajono apylinkių prokurorai kreipėsi į teismą su prašymais procesą užbaigti baudžiamaisiais įsakymais. Varėnos rajono apylinkės teismas dar spalio 13-ąją paskelbė nuosprendį R. Grigaravičiui – dėl rinkėjų balsų papirkinėjimo jam skirta 2080 litų bauda.

Daugiausiai, net 13 ikiteisminių tyrimų pradėta Vilniaus apygardos prokuratūros veiklos teritorijoje, 5 – Kauno, 3 – Klaipėdos, 2 – Šiaulių ir 1 – Panevėžio. Daugiausiai ikiteisminių tyrimų pradėta dėl galimo trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, bandant papirkti.

Generalinė prokuratūra, gavusi Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko pareiškimą, spalio 28 dieną nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisingo rinkimų balsų suskaičiavimo Vilniaus miesto Šeškinės rinkimų apylinkėje. Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrai.

Lyginant su 2007-ųjų vasario mėnesį vykusiais rinkimais į savivaldybių tarybas pastebėtina, kad pranešimų apie rinkimų tvarkos pažeidimus padaugėjo. Iš viso praėjusiais metais buvo gauti 32 asmenų pranešimai, iš jų pagal 22 pradėti ikiteisminiai tyrimai. Atlikus ikiteisminį tyrimą: 17 tyrimų nutraukti, dėl 3 tyrimų prokurorai kreipėsi į teismą su prašymais procesą užbaigti baudžiamuoju įsakymu, 1 ikiteisminio tyrimo byla perduota teismui su kaltinamuoju aktu, dar 1 – nebaigtas nepavykus nustatyti įtariamųjų dėl rinkėjų papirkinėjimo Tauragėje. Pagal 10 pranešimų buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą.