„Kaip mes ir planavom, aiškiai baigėsi tos derybos, kurias vakar pradėjom. Situacija yra aiškiai sudėliota. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai - premjeras ir 7 ministrai, Tautos prisikėlimo partija – Seimo pirmininkas ir 2 ministrai, Liberalų sąjūdis – 3 ministrai, Liberalų ir centro sąjunga – 2 ministrai“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė konservatorių-krikdemų pirmininkas Andrius Kubilius.

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) tenka premjero kėdė, Finansų, Krašto apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Užsienio reikalų, Ūkio ir Žemės ūkio ministerijos.

TPP liko su Seimo pirmininko postu ir Aplinkos bei Kultūros ministerijomis. Tačiau ketvirtadienį TPP lyderis A. Valinskas dar nebuvo linkęs atskleisti, ką siūlys į parlamento vadovus. "Taip, turim (kandidatą - DELFI), bet kol kas dar anksti kalbėti, nes personalijos dabar dar nevardijamos", - sakė A. Valinskas.

Liberalų sąjūdis išsiderėjo Susisiekimo, Švietimo ir mokslo, Teisingumo ministerijas. Iš pradžių Liberalų sąjūdžiui planuota duoti tik 2 ministerijas, partija taip pat pretendavo užimti Seimo pirmininko kėdę, kuri pagal formulę buvo prilyginama 2 ministrų portfeliams. Bet tokiu atveju liberalai galėjo likti visiškai be ministrų, todėl galiausiai apsispręsta parlamento vadovo kėdę atiduoti TPP, o Liberalų sąjūdžiui už tai kompensuoti papildomu ministro portfeliu.

Liberalų ir centro sąjungai (LiCS) atiteko Sveikatos apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijos.

Dalijant vietas ministrų kabinete, nors dabar yra 13 ministerijų, derybose iš viso skaičiuojama 14 postų, nes centro dešinės koalicijos partneriai sutaria, kad reikia reorganizuoti Ūkio ministeriją ir sukurti Energetikos, o buvusi už Lietuvos ūkį atsakinga ministerija kuruotų užsienio investicijų pritraukimą, inovacijų plėtrą, jai galbūt būtų priskirta dalis esamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos funkcijų.

„Štai toks yra pusantros dienos darbo rezultatas ir derybos šitais klausimai yra baigtos. Yra daugmaž aišku ir kitos struktūros – Seimo valdyba ir Seimo komitetai. Aišku, dėl konkrečių komitetų, konkrečių pasiskirstymų dar šiek tiek vėliau, kai matysim personalijas Vyriausybėje ir kitų pasiskirstymuose, o toliau laukia svarbiausias darbas – tai mūsų veiklos turinys, veiklos programa“, - po antrosios derybų dalies ketvirtadienį sakė konservatorių-krikdemų lyderis A. Kubilius.

Derybos dėl postų pasiskirstymo Vyriausybėje pradėtos trečiadienį, bet iš pradžių atrodė, jog koalicijos partneriai negeba susitarti dėl to, kam atiteks Seimo pirmininko kėdė. Į ją pretendavo Liberalų sąjūdis ir A. Valinsko TPP.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis bei de facto būsimasis premjeras A. Kubilius net pasiūlė Seimo pirmininko kėdę dalyti rotacijos būdu – esą iš pradžių Seimui galėtų vadovauti parlamentaro duonos jau ragavęs E. Masiulis, o vėliau šį postą užleisti TPP atstovui, galbūt pačiam A. Valinskui.

Kad sprendimas dėl Seimo pirmininko nėra priimtas, žurnalistams kalbėjo ir patys politikai, tačiau DELFI žiniomis preliminarus susitarimas buvo pasiektas jau trečiadienį. Buvo likęs tik klausimas, kaip partneriai skirstysis ministerijas, mat ne visos sritys vertinamos kaip vienodai vertingos.

„Dėl Seimo pirmininko posto sprendimo nėra, sprendimas bus rytoj. Liberalų sąjūdis taip pat pretenduoja į Seimo pirmininko poziciją. O rotacijos pasiūlymas iš tikrųjų yra logiškas ir mes tokį variantą svarstome, jis mums atrodo logiškas ir priimtinas“, - trečiadienį žurnalistams sakė E. Masiulis.

DELFI žiniomis, pradiniai nesutarimai dėl Seimo pirmininko posto galėjo būti TPP ir/ar Liberalų sąjūdžio siekis iš liberalcentristų atimti 1 ministro portfelį ir duoti Seimo vicepirmininko kėdę, nors šie, neprieštaraujant konservatoriams, ministrų kabinete nori 2 vietų. Tuo tarpu LiCS apie 1 ministro portfelį nenorėjo net girdėti, o Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo kėdė jiems neatrodo jokia vertybė.

Praėjus Seimo rinkimams skaičiuojama, jog TS-LKD frakcija parlamente turės 45 vietas, TPP – 18, Liberalų sąjūdžio – 11, o LiCS – 9 vietas (8 laimėti partijos ir 1 „nepriklausomasis“ Valdemaras Valkiūnas). Koalicija gali turėti 83 balsų daugumą iš 141.

Koalicijos partneriai dar derėsis dėl to, kaip pasidalinti parlamentinių komitetų ir komisijų vadovų postus, taip pat turi sutarti, kokių priemonių imsis siekiant išvengti finansinės krizės, paruošti koalicinės Vyriausybės programą.

Seime iš viso yra 15 parlamentinių komitetų, tačiau vienas jų – Audito komitetas – yra pažadėtas opozicijai, todėl centro dešinės koalicijai reikės pasidalinti 14 komitetų. A. Kubilius sako, kad kiekvienos partijos kvotos dalijantis komitetus bus panašios, kaip ir postų skaičius ministrų kabinete.

Nuolatinių komisijų Seime taip pat yra 15. Antikorupcijos komisijos bei Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkų vietos yra pažadėtos opozicijai, todėl keturių partijų koalicija dalinsis tarp 13 nuolatinių komisijų.

1.Aplinkos ministerijaTPP
2.Energetikos ministerijaTS-LKD
3.Finansų ministerijaTS-LKD
4.Krašto apsaugos ministerijaTS-LKD
5.Kultūros ministerijaTPP
6.Socialinės apsaugos ir darbo ministerijaTS-LKD
7.Susisiekimo ministerijaLS
8.Sveikatos apsaugos ministerijaLiCS
9.Švietimo ir mokslo ministerijaLS
10.Teisingumo ministerijaLS
11.Užsienio reikalų ministerijaTS-LKD
12.Ūkio ministerijaTS-LKD
13.Vidaus reikalų ministerijaLiCS
14.Žemės ūkio ministerijaTS-LKD