Abejones Valstybės kontrolės atliktu auditu Filharmonijos administracijai sukėlė išvadose įvardijamas organizacijos statusas.

Valstybės kontrolė įvardija LNF kaip biudžetinę organizaciją, tuo tarpu toks jos statusas nėra oficialiai patvirtintas. Kaip teigia LNF generalinis direktorius Egidijus Mikšys, auditorių išvados, padarytos remiantis šia prielaida, negali būti teisingos.

Auditorių išvadose, pateiktose praėjusių metų pabaigoje, LNF buvo apkaltinta lėšų švaistymu, neteisinga vykdoma buhalterine apskaita.

Šie kaltinimai buvo pateikti remiantis biudžetinei organizacijai keliamais reikalavimais.

Tuo tarpu, kaip tvirtinama LNF pranešime, Filharmonija jau daugelį metų egzistuoja kaip koncertinė įstaiga, kurios veikla yra tik dalinai finansuojama iš šalies biudžeto, skiriant lėšas patvirtintos programos nuostoliams padengti.

Valstybės kontrolės išvadose teigiama, kad per pastaruosius metus valstybės biudžeto asignavimai LNF kasmet siekdavo nuo 10 iki 11 mln. litų, kurie sudarydavo maždaug tris ketvirtadalius Filharmonijos pajamų.

Nacionalinės filharmonijos pajamos už koncertinę ir su ja susijusią veiklą sudarydavo maždaug vieną ketvirtadalį jos pajamų.

Remdamiesi Biudžetinių įstaigų įstatymu, Valstybės kontrolės auditoriai padarė audito įrodymais pagrįstą išvadą, kad Nacionalinė filharmonija yra biudžetinė įstaiga.

LNF per metus surengia vidutiniškai apie 600 koncertų ir 4 metinius festivalius.