TS-LKD tikrai gaus šešių ministrų portfelius: finansų, ūkio, krašto apsaugos, užsienio reikalų, susisiekimo ir žemės ūkio, rašo „Vilniaus diena“. Konservatoriai per derybas gali išpešti ir septintos ministerijos – Socialinės apsaugos ir darbo – vadovo pareigas.

TPP turėtų gauti keturių ministerijų vadovų postus arba trijų, jeigu ši partija deleguos savo atstovą į Seimo pirmininkus. TPP galėtų pretenduoti į teisingumo, kultūros, vidaus reikalų arba socialinės apsaugos ir darbo.

Jeigu derybose būtų sutarta, kad parlamento vadovą vis dėlto deleguotų ne TPP, bet LS, tuomet liberalai galėtų gauti dviejų ministrų portfelius. Priešingu atveju liberalai pretenduotų į trijų ministerijų vadovus: sveikatos apsaugos, švietimo ir mokslo bei vidaus reikalų.

LiCS atitektų viena ministerija – Aplinkos. Šiai partijai gali būti pasiūlyta daugiau, negu priklausytų pagal turimus mandatus, Seimo komitetų vadovų, taip pat apskričių viršininkų postų, nors A.Kubilius patvirtino, kad numatoma reformuoti apskritis, galbūt netgi visiškai jų atsisakyti.

Tokia kardinali pertvarka kainuotų nemenkus pinigus, todėl taupyti biudžeto lėšas nusiteikusi būsimoji valdžia ją gali atidėti bent metams.

Vakar apie postų dalybas su A.Kubiliumi kalbėjo ne tik A.Valinskas, bet ir LS pirmininkas Eligijus Masiulis, LiCS vadovai. Šie pageidautų ne vienos, bet dviejų ministerijų kontrolės. Tarp liberalcentristų pageidaujamų – ir dabar jų prižiūrima Vidaus reikalų ministerija.

Po truputį aiškėja, kas galėtų imtis vadovauti tam tikroms ministerijoms. Aplinkos ministru gali tapti LiCS lyderis Artūras Zuokas, krašto apsaugos – TS-LKD vicepirmininkė Rasa Juknevičienė, sveikatos apsaugos – gydytojas Dainius Pūras, švietimo ir mokslo – LS vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, teisingumo – teisės profesorius Vytautas Nekrošius, žemės ūkio – konservatorius Kazys Starkevičius.

Tačiau naujojo užsienio reikalų ministro paskyrimas priklausys ir nuo prezidento valios. Tai leido suprasti A.Kubilius.

Jis vakar po susitikimo su Prezidentu Valdu Adamkumi užsiminė, kad naujojo užsienio reikalų ministro paskyrimas iš esmės priklausys nuo valstybės vadovo, kuris pagal Konstituciją yra atsakingas už šalies užsienio politiką. "Aptarėme su Prezidentu užsienio politikos tęstinumo svarbą. Apie personalijas šįkart nekalbėjome, bet tikrai tuo klausimu tarsimės su Prezidentu", – sakė TS-LKD lyderis.

Neatmetama galimybė, kad užsienio reikalų ministru taps karjeros diplomatas. Tarp neoficialiai minimų kandidatūrų – dabartinis ministerijos valstybės sekretorius Deividas Matulionis, dirbęs A.Kubiliaus patarėju, kai šis pirmą kartą buvo premjeru 1999–2000 m. Anksčiau minėta konservatorių patriarcho europarlamentaro Vytauto Landsbergio kandidatūra netinka nei A.Kubiliui, nei V.Adamkui.

Konservatorių lyderis be kita ko užsiminė, kad Ūkio ministeriją siūloma skaidyti į dvi – Investicijų ir inovacijų bei Energetikos. "Jeigu skaldymas įvyks, jis turi padėti taupyti valstybės lėšas", – atkreipė dėmesį A.Kubilius.