Aplinkos, Kultūros, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijos liko kaip atsarginis variantas, jeigu keistųsi derybinė situacija. Arūno Valinsko vadovaujama TPP skaičiuoja, kad norės Seimo pirmininko vietos ir 4 ministerijų. Dvi iš jų – Teisingumo ir Vidaus reikalų – jau buvo įvardintos rinkimų naktį. Likusias A. Valinsko partija žada pasirinkti iš atlikusių nuo TS-LKD.

„Mes pretenduotume į kelias ministerijas, į tas, kurios lieka nuo konservatorių. Tėvynės sąjunga savo prioritetus jau išsakė“, - antradienį žurnalistams sakė A. Valinskas.

Po antradienio vakarą vykusios Liberalų sąjūdžio valdybos posėdžio aiškėja, kad Eligijaus Masiulio vadovaujami liberalai sieks 3 ministrų postų arba Seimo pirmininko kėdės ir 2 ministerijų.

„Prie tam tikrų aplinkybių siektume ir Seimo pirmininko pozicijos“, - po valdybos posėdžio DELFI sakė E. Masiulis.

Į Liberalų sąjūdžio susidomėjimo sritį patenka Švietimo ir mokslo ministerija, Susisiekimo, Aplinkos, Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos ir Krašto apsaugos ministerijos. E. Masiulis užsimena, kad švietimo reikalams vadovauti galėtų imtis Gintaras Steponavičius, o sveikatos apsaugai – Dainius Pūras.

Liberalai antradienio valdybos posėdyje susidėliojo ir prioritetinių darbų sąrašą, kuriuos norėtų matyti Vyriausybės programoje. Prie jų priskiriama mokestinė reforma (sumažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) iki 18-20 proc., įvesti nulinį tarifą investuojamam pelnui, peržiūrėti mokesčių lengvatas), balsavimo internetu įteisinimas, policijos pertvarka, aukštojo mokslo reforma (suvienodinti valstybinių ir nevalstybinių mokyklų veikimo sąlygas, sukurti studentų kreditavimo sistemą), papildomo sveikatos draudimo skatinimas, daugiabučių namų renovavimas ir panašiai.

A. Valinskas, kurio partija taip pat pretenduoja deleguoti savo atstovą į šį postą, neatmeta galimybės, kad Seimo pirmininko kėdė gali atitekti ir Liberalų sąjūdžiui, tačiau esą iniciatyva ir pirmumas bet kokiu atveju priklauso TPP.

„Visi sprendimai kol kas galimi ir ateitis parodys, kuriuo keliu bus pasukta. Ir viena partija, ir kita pretenduoja. Yra ne vien Seimo pirmininkas. Yra tam tikros sritys, ministerijos, turiu omeny, komitetų pirmininkus. Šiuo atveju mes sutariam su liberalais, kad pirmumo teisė ir iniciatyva priklauso mums, nes mūsų frakcija jau yra 18-kos narių ir, atrodo, jų bus apie 20”, - žurnalistams sakė A. Valinskas.

DELFI primena, kad TPP parlamente pelnė 16 mandatų, tačiau prie A. Valinsko partijos frakcijos būsimame Seime prisijungs du nepriklausomi kandidatai Mantas Varaška ir Jonas Stanevičius. Kas kiti du būsimosios frakcijos nariai, A. Valinskas neatskleidžia.

Liberalų ir centro sąjunga (LiCS) galvoja derėtis dėl 4 ministerijų, tačiau šiai partijai Vyriausybėje pagal kvotas priklausys 1 arba 2 ministrai. Vytautas Bogušis kalba apie Vidaus reikalų ministeriją, Ūkio, Aplinkos ir Susisiekimo ministerijas.

Liberalcentristai siūlo, kad Ūkio ministerija būtų išskaidyta į dvi - Energetikos bei ministeriją, atsakingą už verslą, inovacijas, užsienio investicijų pritraukimą į Lietuvą. Šiam siekiui koalicijos partneriai nėra oficialiai pritarę, bet pasipriešinimo taip pat nereiškia.

LiCS dar norėtų mažinti GPM, atlikti valstybės valdymo auditą, vykdyti apskričių reformą, galutinai įteisinti tiesioginius merų rinkimus, įterpti Lietuvą tarp 10-ties skaidriausių pasaulio valstybių, uždrausti juridinių ir fizinių asmenų paramą partijoms, suteikti galimybę politines jėgas remti piliečiams, skiriant 1 proc. nuo GPM ir, galiausiai, įvertinti „Leo LT“ projektą bei kitus valstybės turto privatizavimo sandorius.

Praėjus Seimo rinkimams skaičiuojama, jog TS-LKD frakcija parlamente turės 45 vietas, TPP – 18, Liberalų sąjūdžio – 11, o LiCS – 9 vietas (8 laimėti partijos ir 1 „nepriklausomasis“ Valdemaras Valkiūnas). Koalicija gali turėti 83 balsų daugumą iš 141.