Premjeras beveik aiškus

Jau naktį po antrojo Seimo rinkimų turo į Vilniaus viešbutį "Europa City", kur buvo susirinkę konservatoriai, atvyko centro dešinės koalicijos partneriai. Tautos prisikėlimo partijos (TPP) pirmininkas Arūnas Valinskas, Liberalų sąjūdžio (LS) vicepirmininkas Gintaras Steponavičius bei Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovas Artūras Zuokas su TS-LKD lyderiu Andriumi Kubiliumi aptarė būsimos koalicijos ir Vyriausybės metmenis.

Iš esmės sutarta derėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo ir vadovautis Seime gautų mandatų proporcijų principu. Preliminariai taip pat susitarta, kad daugiausia mandatų gavusi partija deleguos savo premjerą, antroje vietoje pagal frakcijos dydį likusi politinė jėga siūlys naująjį Seimo pirmininką.

Tai reiškia, kad daugiausia vietų Seime turėsianti TS-LKD įgis teisę deleguoti ministrą pirmininką. Juo turėtų tapti A.Kubilius. Jau šiandien jis turėtų susitikti su Prezidentu Valdu Adamkumi ir su juo aptarti valdančiosios koalicijos formavimo darbus bei būsimosios centro dešinės Vyriausybės sudarymą. Neatmetama, kad šiandien Prezidentui bus pateiktos galimos naujųjų ministrų kandidatūros.

A.Valinsko kandidatūra nežavi

TPP gauna teisę deleguoti naująjį parlamento vadovą. Partijos lyderis A.Valinskas kol kas nei patvirtina, nei paneigia, kad būtent jis taps Seimo pirmininku. "Bet mums priklausytų ši iniciatyva", – pareiškė TPP lyderis.

Neoficialiomis žiniomis, kiti koalicijos partneriai neprieštarautų A.Valinsko kandidatūrai, nors ir nesižavi tokia perspektyva. Todėl per derybas dėl koalicijos formavimo esą gali būti svarstoma galimybė TPP siūlyti pasirinkti kitą galimą kandidatą, ne iš šou pasaulio atstovų, patekusių į Seimą, arba perduoti šią teisę kitam partneriui. Tokiu atveju Seimo pirmininko postas esą galėtų atitekti LS, į šias pareigas pretenduotų partijos lyderis Eligijus Masiulis arba Gintaras Steponavičius.

Kita vertus, A.Valinskas vakar koalicijos partneriams jau leido suprasti, kad yra linkęs siekti parlamento vadovo pareigų ir neketina jų kam nors perduoti.

Konservatorių dėlionės

TS-LKD bus naujos koalicijos ašis, todėl šiai partijai, be premjero, dar priklausytų apie pusę visų ministrų portfelių – šeši arba septyni. Konservatoriai ketina pakovoti dėl Finansų, Ūkio, Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijų vadovų postų. TS-LKD gali atitekti ir susisiekimo, sveikatos apsaugos, žemės ūkio arba švietimo ir mokslo ministrų postai.

Į finansų ministrus gali būti kviečiamas Lietuvos banko Ekonomikos departamento vadovas Raimondas Kuodis, dabartinis Statistikos departamento direktorius Algis Šemeta arba į naująjį Seimą perrinktas Rimantas Dagys. Ūkio ministru gali tapti buvęs Panevėžio meras Vitas Matuzas, ekspremjeras Albertas Šimėnas arba vienos bendrovės vadovas Arvydas Sekmokas.

Vadovauti Krašto apsaugos ministerijai gali būti pavesta Seimo narei Rasai Juknevičienei arba buvusiam kariuomenės vadui Jonui Kronkaičiui. Minima ir parlamentaro Audroniaus Ažubalio pavardė. Bet A.Ažubalis gali gauti ir užsienio reikalų ministro portfelį. Kita vertus, skiriant šį ministrą svarų žodį gali tarti už užsienio politiką atsakingas Prezidentas. Todėl gali būti, kad diplomatijos šefo pareigos atiteks kuriam nors karjeros diplomatui.

Į susisiekimo ministrus gali būti kviečiami buvęs viceministras Algirdas Šakalys, buvęs saugumo darbuotojas Raimundas Burkovskis, į sveikatos apsaugos – Seimo nariai Irena Degutienė arba Antanas Matulas, į žemės ūkio – parlamentarai Kazys Starkevičius arba Donatas Jankauskas. Švietimo ir mokslo ministru gali būti siūlomas į Seimą išrinktas Mantas Adomėnas arba buvęs Molėtų rajono meras Valentinas Stundys.

Siūlo naują ministeriją

Švietimo ir mokslo ministro portfeliu suinteresuoti ir liberalai. Jų galimas kandidatas į šias pareigas būtų G.Steponavičius. LS pretenduotų dar į vieną, galbūt du ministrų postus: sveikatos apsaugos, vidaus reikalų arba socialinės apsaugos ir darbo. A.Valinsko vadovaujama TPP turėtų deleguoti du arba tris ministrus. Teisingumo ministerijos vadovu gali tapti teisės profesorius Vytautas Nekrošius. Kultūros ministru norėtų būti į Seimą išrinktas buvęs dainininkas Laimontas Dinius, vidaus reikalų – parlamentaru tapęs Dainius Budrys.

Liberalcentristai gali gauti vieną ministro portfelį, bet per derybas gali būti išpeštas dar vienas. A.Zuokas pretenduotų į aplinkos ministrus. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovu gali tapti į naująjį Seimą neišrinktas Jonas Čekuolis, Vidaus reikalų ministerijos vadovu – dabartinis ministras Regimantas Čiupaila. LiCS siūlo koalicijos partneriams pagalvoti apie Ūkio ministerijos pertvarkymą į dvi: Inovacijų bei Energetikos ir būsto renovavimo. Jeigu tai būtų įgyvendinta, atsirastų dar vienas ministro portfelis.

Gali naikinti apskritis

Per derybas bus kalbama ir apie postus Seime: vicepirmininkus, komitetų vadovus ir jų pavaduotojus. Šios pareigos taip pat turėtų būti padalytos proporciniu principu pagal partijų turimas vietas Seime.

Neoficialiai kalbama, kad prie valdančiosios daugumos gali prisijungti ir trys į Seimą išrinkti Lenkų rinkimų akcijos atstovai. Neva jiems pakaktų gauti Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojo ir kurio nors viceministro pareigas.

LiCS ketina pretenduoti į kelių apskričių viršininkų, pirmiausia Vilniaus, postus. Tačiau, kitais duomenimis, valdančioji koalicija gali siekti išvis panaikinti arba pertvarkyti apskritis, todėl viršininkų pareigos esą gali ilgainiui dingti.