Šis, nenorėdamas prarasti darbo ir tuščiai kariauti, ketina apsikirpti, nors sako plaukus auginąs ne dėl užgaidos, o norėdamas paslėpti išvaizdos defektą.

Palygino su Šiaurės Korėjos diktatoriumi

„Atėjau į orkestrą prieš mėnesį ir vadovas iš karto liepė plaukus nusikirpti trumpai. Jokiuose aprašymuose neradau nė žodžio apie šukuoseną – juose tik nurodyta tvarkingai dėvėti aprangą“, - DELFI pasakojo muzikantas, prašęs jo neįvardyti.

„Suprantu, kad vilkime uniformą, yra tam tikros normos, bet mes – ne statutinė organizacija. Atrodau tvarkingai. Negalvokite, kad esu ilgaplaukis. Mano plaukai – šiek tiek ilgesni už trumpai kirptus. Kasų susipinti negaliu. Turiu defektą – atlėpusias ausis, todėl plaukus užsiauginu tiek, kad jas uždengtų“, - kalbėjo orkestrantas.

Kadangi prašymą nueiti į kirpyklą vaikinas ignoravo, šį antradienį jam teko likti namie, užuot keliavus su orkestru į koncertą. „Apsikirpsi – važiuosi“, - tokį ultimatumą išgirdo muzikantas.

Jo kolegos, nesuprasdami šio reikalavimo, sarkastiškai priminė Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong-il nurodymą šalies vyrams nusikirpti ilgus plaukus.

„Kelias dienas tvyrojo sąmyšis. Bet pamąsčiau ir supratau, kad protingas tas, kuris nusileidžia. Nenoriu karo. Darbų dabar – ne tiek daug, kad galėčiau jais švaistytis. Nueisiu ir apsikirpsiu, bet taip, kad plaukai vis tiek dengtų ausis“, - sakė pašnekovas.

Moterys plaukus slepia

Orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Algirdas Kazimieras Radzevičius teigė nesuprantantis muzikanto nepasitenkinimo. Du dešimtmečius gyvuojančiame kolektyve esą visada buvo laikomasi tokios nerašytos taisyklės.

„Tvarka turi būti. Mes vaikštome uniformuoti. Yra statutas, nors nesame statutiniai preigūnai. Vaikinas ką tik atėjo į orkestrą, o mes jau 20 metų taip darome ir niekas iki šiol nesiskundė, - DELFI teigė A. K. Radzevičius. – Per jo plaukus nei ausų, nei kaklo nematyti, ant kaktos – kirpčiukai. Tvarkingas uniformos nešiojimas reiškia, kad plaukai negali dengti ausų ir kaklo iki švarko, kristi ant akių“.

„Ar matėte vyrus kariuomenėje, policijoje ilgais plaukais? Jame kažkoks oželis laksto“, - sakė orkestro vadovas.

Kartu su vyrais šiame orkestre groja ir kelios moterys, tačiau jos plaukus esą visada susiriša, susipina ar susuka į kuodą.

Šukuosena nelemia profesionalumo

Kaip DELFI paaiškino Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, įstatymuose apie diskriminaciją dėl išvaizdos nekalbama, todėl šiuo atveju pažeidimo įžvelgti negalima. Be to, tarnaujant kariuomenėje, dirbant policijoje ar užimant tam tikras pareigas galioja tam tikri aprangos ir išvaizdos reikalavimai.

Tiesa, jei, pavyzdžiui, kuri nors ministerija uždraustų moterims vilkėti dalykinius kostiumėlius, kuriuos sudaro švarkas ir kelnės, o ne sijonas, būtų galima įtarti diskriminaciją dėl lyties.

Tačiau, A. Burneikienės manymu, šiuo atveju menininkas turėjo suprasti menininko norą atrodyti kitaip. „Jis juk muzikantas, ne bejausmis pareigūnas. Gal tiesiog nesusišnekėjo? Jei vyrukas paaiškintų asmeninius sumetimus, kodėl nenori keisti šukuosenos, gal padėtų. Nemanau, kad šukuosena turėtų būtų kriterijus neleisti jam groti. Tai juk ne esminis kriterijus, lemiantis muzikanto profesionalumą. Galų gale dėl nepatinkančios šukuosenos prieš auditoriją jis gali jausti diskomfortą ir prasčiau pasirodyti“, - svarstė pašnekovė.