„Įgyvendindama ekonomiškai ir teisiškai nepagrįstas reformas, savivaldybė akivaizdžiai siekia vieno tikslo – sudaryti nesąžiningas sąlygas konkurencijai, ją sutelkiant vienos įmonių grupės rankose – UAB „Vilniaus laidojimo rūmai“, UAB „Aterna“ ir UAB „Lakrima“, - teigia laidojimo namų „Nutrūkusi styga“, UAB „Michel ir partneriai“ bei Vilniaus arkivyskupijos „Laidojimo paslaugų centro“ vadovai.

Jie atkreipia dėmesį, kad mirusiųjų palaikų laikinas saugojimas Vilniuje šiuo metu yra perduotas savivaldybės VšĮ „VIS LT“, kuri esą naudojasi minėtos įmonių grupės šaldytuvais ir patalpomis Olandų gatvėje.

Rinkos dalyvių teigimu, prie šios veiklos aktyviai prisideda ir sveikatos įstaigos, be giminių ir artimųjų sutikimo sudarydamos sutartis dėl mirusiųjų pervežimo ir laikino saugojimo - tokia tvarka prieštarauja įstatymams ir sveikatos apsaugos ministro įsakymams.

„Taip pat kyla klausimas, ar už tas pačias paslaugas (pervežimą ir laikiną saugojimą), už kurias jau yra atsiskaityta pagal sutartis su savivaldybe ir sveikatos įstaigomis, nereikalaujamas papildomas užmokestis?“, - klausia laidojimo paslaugų rinkos dalyviai.

J.Imbrasas: savivaldybė laidojimo versle nedalyvauja

Vilniaus miesto meras J. Imbrasas, atsakydamas įmonių ir įstaigų vadovams teigia, kad šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose nėra reglamentuota savivaldybių pareiga steigti teritorines lavonines ar finansuoti jų išlaikymą.

Jo teigimu, Vilniaus miesto savivaldybė organizuoja tik mieste gyvenusių vienišų bei neatpažintų asmenų laidojimą. Tarp savivaldybės Socialinių reikalų departamento ir viešąjį konkursą laimėjusios UAB „Lakrima“ 2005 metais buvo pasirašyta sutartis, kuri pratęsta iki 2008 m. gruodžio 31 d. Šiuo metu vyksta laidojimo paslaugų viešojo pirkimo procedūros 2009 metams.

„Vilniaus miesto savivaldybė nekontroliuoja ir nedaro įtakos jos pavaldume esančioms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms dėl įvairių sutarčių sudarymo, taip pat ir dėl mirusiųjų palaikų laikino saugojimo paslaugų teikimo. Įstaigų vadovai patys atsirenka paslaugų teikėjus. Savivaldybė taip pat nėra sudariusi jokių oficialių sutarčių dėl mirusiųjų palaikų laikino saugojimo su VšĮ „VIS LT“, kuri nėra Vilniaus miesto savivaldybės įmonė“, - sakė J. Imbrasas.

Palaikus saugojo „neteisėtai”

DELFI primena, kad mirusių žmonių palaikų saugojimo paslaugą Vilniuje iki šiol teikusi viešoji įstaiga „VIS LT" spalio pradžioje pranešė sostinės savivaldybei, kad nutraukia „neteisėtą“ savo veiklą ir išmontuoja visą turimą įrangą.

Toks perspėjimas iš palaikų saugotojų šiemet skambėjo jau ne pirmą kartą – nutraukti veiklą įstaiga planavo dar gegužės mėnesį. Savivaldybė žadėjo palaikų saugojimą mieste „įteisinti“ lapkričio mėnesį.

„VIS LT“ Vilniaus teritorinės lavoninės funkcijas atlieka nuo praėjusių metų gruodžio, kai mirusiųjų palaikus atsisakė saugoti M. Romerio universiteto Teismo medicinos institutas.

Šias paslaugas „VIS LT“ iki šiol teikė pagal žodinį susitarimą su savivaldybe.