„Kosminė” bus ir šventės kaina - skaičiuojama, kad 2009 m. sutikimas Vilniuje kainuos 3,5 mln. litų.

Tokio masto renginiai planuojami nacionalinės programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009” ir Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo renginių atidarymo proga.

Miuziklas ant sienos

Numatoma Naujųjų metų naktinės šventinės programos pradžia - 23 valandą, kai žiūrovus pakvies 45 minučių trukmės miuziklas „@hofmann Spragtukas“. Jis bus rodomas ant Vilniaus koncertų ir sporto rūmų sienos.

„Rūmų fasadas virs daugiaaukšte įstiklinta scena, leisiančia ir žiemą demonstruoti spektaklį atviroje erdvėje. Žiūrovai galės būriuotis ne tik šalia Sporto rūmų - miuziklas bus tiesiogiai rodomas Katedros aikštėje sumontuotuose didžiuliuose ekranuose“, - teigė VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) direktorė Elona Bajorinienė.

Jos teigimu, „@hofmann Spragtukas“ tai rašytojo E.T.A. Hofmanno pasakos ir P. Čaikovskio baleto „Spragtukas“ interpretacija, kurioje klasikinis muzikos kūrinys taps spalvingu moderniu miuziklu. Jame dalyvaus per 150 muzikos atlikėjų, šokėjų, aktorių, kaskadininkų.

Miuziklas bus „pagardintas“ įspūdingais garso bei vaizdo efektais - daugiaaukšte scena, lazerių, šviesos projekcijų ir pirotechnikos efektų deriniu.

Matysis iš kosmoso

VEKS teigimu, apie vidurnaktį, pasibaigus miuziklui, Katedros aikštėje prasidės G. Hofo specialiai Lietuvos istorinėms datoms pažymėti sukurtas garso ir šviesos spektaklis.

„Būtent šis projektas turėtų tapti Naujųjų metų sutikimo kulminacija. G. Hofo spektakliui bus panaudota naujausia ir galingiausia pasaulyje šviesos įranga, šviesos efektai bus matomi iki 60 km atstumu, o vienu metu Vilnius bus matomas net iš kosmoso“, - žadėjo E. Bajorinienė.

Jos teigimu, G. Hofo šviesos ir garso spektaklis truks maždaug 20 min., o jį vainikuos sinchronizuotai iššausiantys Lietuvos tautinių spalvų fejerverkai.

Iš Naujųjų metų sutiktuvėms planuojamų išleisti 3,5 mln. litų, daugiausiai kainuos G. Hofo šviesos spektaklis - 2 mln. litų.

„Aš norėčiau tikėti mūsų valstybe, kuri yra įsipareigojusi surengti tokio lygio projektą“, - kalbėdama apie visos VEKS programos finansavimą teigė E. Bajorinienė.

Jos teigimu, pasiūlymus programos atidarymui teikė ir kiti menininkai bei kompanijos, tačiau buvo pasirinktas G. Hofas, nes jis - vienintelis toks pasaulyje.

Į centrą - be automobilių

Renginių organizatoriai patikino, kad Naujųjų metų sutiktuvėms Katedros aikštėje bažnyčios hierarchai neprieštarauja.

„Žmonės su alkoholiu į Katedros aikštę nebus įleidžiami. Naujųjų metų naktį taip pat bus draudžiamas automobilių eismas miesto centre. Mašinas teks palikti atokiau esančiose aikštelėse“, - užtikrinti tvarką mieste pažadėjo Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

Laukiama, kad naujametinės nakties renginiai į Vilnių pritrauks apie 50 tūkst. žiūrovų iš Lietuvos ir užsienio. Taip pat numatoma renginių tiesioginė transliacija per LTV.

Daugiau nei 1 tūkst. kviestinių svečių organizatoriai žada pakviesti Naujuosius metus sutikti Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose.

Visą sausio mėnesį Rotušės aikštėje turėtų veikti čiuožykla, o iš viso ateinančiais metais, kai Vilnius bus Europos kultūros sostinė, mieste planuojama per 100 įvairių projektų, kuriuos sudarys apie 900 renginių.

DELFI.TV siūlo pasižiūrėti G. Hofo šou, kurį jis parodė 2004 metais Maltoje, šalies įstojimo į Europos Sąjungą proga.