Po trijų savaičių finale susirungs 120 dalyvių – po vieną politiką ir gyventoją, kurie savo savivaldybėje testą atliko geriausiai.

Kas gali būti valstybės tarnautojai? Kiek Seimo sesijų būna per metus? Ar sutuoktinių teisės šeimoje priklauso nuo paros meto? To klausė antrasis Konstitucijos egzaminas.

Jį sudarė 30 klausimų testas, kuriam teisingai išspręsti reikėjo išmanyti ne tik dabartinę, bet ir 1922 metų pagrindinį šalies įstatymą.

Konstitucijos egzamino informacinio centro duomenimis, iš 60 savivaldybių net penkiolikoje į Konstitucijos egzaminą neatėjo nė vienas politikas, o Akmenės rajono savivaldybėje egzaminu nesusidomėjo nė vienas gyventojas (dalyvavo tik savivaldos politikai).

Daugiausiai piliečių Konstitucijos egzaminą laikė Druskininkų savivaldybėje – 148(tarp jų – 6 savivaldos politikai). Vilniaus miesto savivaldybėje egzaminą laikė 86 savivaldybės gyventojai (tarp jų buvo 4 tarybos nariai ir 1 parlamentaras), Kauno mieste – 32 (tarp jų 2 politikai).

Kupiškio rajone egzaminas neįvyko visai, nes nebuvo nė vieno dalyvio.

16.30 val. duomenis apie egzamino rezultatus buvo pateikę 60 savivaldybių ir 14 pataisos įstaigų.

Egzaminas šešiasdešimtyje miestų ir rajonų savivaldybių prasidėjo 11 valandą. Atlikti 30 testo užduočių dalyviai turėjo per valandą.

Egzaminą laikyti galėjo visi norintys, tačiau teisininkų išsilavinimą turintys žmonės nugalėtojais tapti negalės.

Laikantys egzaminą buvo suskirstyti į dvi grupes – gyventojus ir politikus.

Pasak organizatorių, šiais metais, kaip ir pernai, aktyviausiai Konstitucijos egzamine ruošiasi dalyvauti Vilniaus ir Druskininkų gyventojai. Kiekvienas rašantis dovanų gaus Lietuvos Konstituciją.

Internete testo užduotys pasirodys Teisingumo ministerijos puslapyje www.tm.lt ir Lietuvos žurnalistų sąjungos svetainėje www.lzs.lt.

Egzaminas skiriamas 16-osioms Lietuvos Respublikos Konstitucijos metinėms paminėti.

Antrasis egzamino turas vyks spalio 25-ąją, kuomet minimos 16-osios Lietuvos Respublikos Konstitucijos priėmimo metinės.