V. Urbanavičiaus skulptūra, savivaldybėje vadinama tiesiog „vamzdžiu“, pagal sumanymą turėtų iškilti Neries krantinėje netoli Mindaugo tilto.

Šis projektas ir jo autoriaus pasirinkta vieta labiausiai kliūna Vilniaus politikams.

Vamzdis nedera prie pilies

„Skulptūra niekaip nedera šioje vietoje - prie Gedimino pilies. Projektą gerai įvertinę užsienio ekspertai galėjo ir nesuprasti, ką mums reiškia ši vieta“, - ketvirtadienį savivaldybės kolegijos posėdyje pareiškė Kultūros komiteto pirmininkas Vidmantas Martikonis.

Jis pasiūlė V. Urbanavičiaus skulptūrą statyti toliau nuo miesto centro, galbūt priešais „Litexpo“ parodų rūmus.

Autoriaus pasirinktą vietą skulptūrai stojo ginti VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) atstovės.

„Tai yra šiuolaikinės skulptūros, daromos konkrečiai vietai, jų negalima kilnoti. „Krantinės arka“ geriausiai tinka šioje vietoje, ji tarsi sujungia du takus“, - aiškino VEKS VEKS vizualiųjų menų projektų vadovė Laima Kreivytė.

„Mes bandome įgyvendinti iškilią programą, kito tokio šanso nebus. Kur yra politikų atsakomybės ribos? Ar jie turi teisę kištis į tokius dalykus?“ - kolegijos narių klausė VEKS direktorė Elona Bajorinienė.

Kolegijos nariai įsižeidė.

Vamzdį griaus plaktukais

„Apie politikus mes dažnai girdime, kad jie neturi kištis ir į ūkio valdymą. Gal jų ir rinkti tada nereikia?“, - VEKS vadovei atšovė meras Juozas Imbrasas.

„Pasijutau visiškai neveiksnus intelektu ir išsilavinimu. Reiškia, vieni genijai sukūrė, kiti genijai recenzavo, treti - talentingi ir genialūs - pristatė nemokšom politikams, o žioplių minia turi žavėtis? Aš sukviesiu žmones ir mes plaktukais jį mėginsime griauti, šitą vamzdį!”, - pareiškė tarybos narys Gediminas Rudžionis.

„Tokiomis skulptūromis galime paskelbti ir daugiau vamzdžių – mieste jų netrūksta ir man jie yra gražūs. Bet aš žinau, kad dauguma žmonių su manimi nesutiks. Žmonės tai įvertins tiesiog kaip kanalizacijos vamzdį, kuriuo teka šūdai. O kažkas dar eis ir plaktuku daužyti. Ar tikrai mums to reikia?“, - klausė opozicijos atstovas Kęstutis Masiulis.

DELFI primena, jog V. Urbanavičiaus, Roberto Antinio ir Mindaugo Navako skulptūras prašoma išdėstyti Neries krantinėse - netoli Mindaugo, Baltojo ir Žvėryno tiltų. Vietas savo darbams pasirinko patys autoriai.

Skulptorių darbus gerai įvertino tarptautinė ekspertų komisija bei Lietuvos architektūros ir meno žinovai. Visos skulptūros kuriamos programai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“, finansuojant Kultūros ministerijai.