„VIS LT“ Vilniaus teritorinės lavoninės funkcijas atlieka nuo praėjusių metų gruodžio, kai mirusiųjų palaikus atsisakė saugoti M. Romerio universiteto Teismo medicinos institutas. Įstaigos patalpose dabar saugomi palaikai, kurių neatsiima ar atsisako laidoti mirusiojo artimieji, kai kyla abejonių dėl mirties priežasčių, kol daromi tyrimai.

Šias paslaugas „VIS LT“ iki šiol teikė pagal žodinį susitarimą su savivaldybe.

„Kadangi teritorinės lavoninės funkcijas reikėjo pradėti teikti kaip galima greičiau, nes žmonės miršta kasdien, taip pat žodžiu buvo susitarta, kad visos patirtos sąnaudos bus padengtos, o savivaldybė kaip galima greičiau inicijuos visus reikalingus procesus teisėtam šios paslaugos užtikrinimui”, - teigia „VIS LT“ direktorius Marius Molotokas.

Jo teigimu, kadangi jokia sutartis su savivaldybe iki šiol nepasirašyta, galima teigti, kad „VIS LT“ užsiima savivaliavimu, todėl nutraukia veiklą.

Kaip DELFI trečiadienį aiškino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas, savivaldybė negali pasirašyti jokių sutarčių su vienu ar kitu paslaugos teikėju, kol neįvyko viešųjų pirkimų konkursas. Laikantis nustatytų terminų, toks konkursas vyks lapkričio viduryje.

„Jeigu jie iš tikrųjų nutrauks paslaugą, prašysime, kad dar mėnesį mums pagelbėtų ir palaikus priimtų Teismo medicinos institutas“, - sakė G. Paluckas.

Savivaldybės atstovo teigimu, mirusiųjų palaikų saugojimas šiuo metu nėra iki galo reglamentuotas teisės aktais. Oficialiai palaikais esą turėtų pasirūpinti apskričių administracijos, tačiau realiai ši funkcija perduota savivaldybėms.