Pasak VLK direktoriaus Sauliaus Janonio, centralizuotas vaistų pirkimas leidžia už turimas lėšas nupirkti daugiau vaistų ir medicinos priemonių, taip užtikrinant greitesnę medicinos pagalbą didesniam sergančiųjų skaičiui

Daugumos centralizuotai perkamų vaistų ir kitų medicinos priemonių kainos per pastaruosius metus perkant juos centralizuotai labai sumažėjo.

Pavyzdžiui, perkat sąnarių endoprotezus 1997 metais vienas jų kainavo 6,8 tūkst. litų, o 2002 metais kaina nukrito iki 3,3 tūkst. litų. Tačiau jei pacientas perka sąnario endoprotezo komplektą savo lėšomis, jis kainuoja net 7,5 tūkst. litų.

Perkant centralizuotai sumažėjo ir stuburo fiksatorių vaikams kainos nuo 6024 litų 2001 metais iki 4,9 tūkst. litų praėjusiais metais.

Pasak VLK pranešimo, pernai centralizuotai konkurso keliu nupirkta sąnarių endoprotezų už 14 mln. litų, oksigenatorių (dirbtinių plaučių) - už 2,6 mln. litų, medikamentų vaikų kraujo vėžiui gydyti - už 2 mln. litų.

Be minėtų medicinos priemonių ir vaistų centralizuotai taip pat perkami klausos aparatai, lęšiukai, širdies, trachėjos, stemplės ir kitokioms sudėtingoms operacijoms reikalingos priemonės ir vaistai. Iš viso pernai VLK organizavo 16 atvirų konkursų ir per juos nupirko vaistų ir medicinos priemonių už 35 mln. litų.

VLK duomenimis, šiuo metu nemokamų sąnarių endoprotezų eilėse laukia daugiau kaip 15 tūkst. pacientų iš visos Lietuvos.