Bijo tragedijos

Kad jaunimas nepaiso ne tik moralės normų, bet ir sveikos logikos, įsitikino Berčiūnuose gyvenantys ūkininkai Jonas ir Vanda Steponavičiai. Karvių bandą auginantys ekologinio ūkio savininkai virto savotiškais chuliganų įkaitais. Kaskart išvažiuodami iš namų bent kelioms valandoms ūkininkai sugrįžti skuba neramia širdimi.

„Į mūsų ganyklą jaunimas sportiniais motociklais atvažiuoja, išdrasko elektros piemenį, paleidžia karves ir pro kitą pusę išdumia. Baisiausia, kad visai šalia ganyklos nutiestas geležinkelis, kas bus, jei gyvulys ant bėgių keleiviniam traukiniui pasimaišys? Ar ne mes už tokią avariją turėsime atsakyti? Ar jie proto, ar sąžinės visai neturi?“ – ratuotų chuliganų ekstremalia pramoga stebėjosi J.Steponavičius. Gaudyti laukuose motociklininkų paleistas karves ūkininkams prisiėjo jau keturis kartus. Pastarąjį sykį – praėjusį pirmadienį. Ūkininkas pasakoja tąkart išgirdęs ganykloje ūžiant motociklus išbėgęs iš kiemo dar bandė vytis siautėjančius du chuliganus.

„Atvažiavę dar stabtelėjo, luktelėjo, bet pamatę, kad senis atbėga, su motociklais užkabinę nutraukė piemenį, sulankstė stulpelius ir išlėkė. Kartą bandžiau net su mašina vytis, bet per geležinkelį pabėgo“, – prisiminė J.Steponavičius. Vyriškis nespėjo įsidėmėti nusikaltėlių. Anot jo, abu buvę margais šalmais, veikiausiai aštuoniolikmečiai. Ūkininkas apie galvos skausmu tapusius chuliganus kol kas nepranešė policijos pareigūnams, tačiau jei į juos kreiptųsi, išaiškinti nusikaltėlius nebūtų sunku – žemėję aiškiai matyti įsispaudusios motociklų ratų vėžės.

Išaiškinti nesunku

Nors tokios „pramogos“ ūkininkams neša nuostolius, tačiau J.Steponavičius tikina nesiekiantis jaunuolių nubausti.

„Gal perskaitę tėvai atpažins savo vaikus? Vis dėlto ne kiekvienas turi sportinį motociklą. Gal paprotins taip nebesielgti?“ – viliasi ūkininkas.

Panevėžio rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gintautas Misiūnas neabejoja: susekti ūkininko ganykloje siautėjančius chuliganus – netgi labai realu. „Juk ne iš Vilniaus ar Kauno atvažiavo. Aišku, kad šitaip vietiniai pramogauja. Pagal gyvenamąją vietą tokius surasti tikrai nesunku, juolab kad tikrai ne kiekviename kieme tokį motociklą rasi“, – perspėjo G.Misiūnas.

Į policijos akiratį įkliuvusiems ūkininko bandą paleidžiantiems jaunuoliams tektų atsakyti ne tik už Kelių eismo taisyklių pažeidimą, bet ir už chuliganizmą. Be to, anot pareigūno, jaunuoliams prisieitų atlyginti ir ūkininkui padarytą materialinę žalą.

Statistika nereali

Steponavičiai – tik vieni iš daugelio nukentėjusiųjų, neįskundžiančių chuliganų policijai. Kad nepilnamečių grupių padarytų nusikaltimų statistika nėra reali, pripažįsta ir patys pareigūnai.

Per aštuonis šių metų mėnesius Panevėžio rajone nepilnamečiai nusikalto 48 kartus, iš jų 11 padarė grupė jaunuolių.

G.Misiūnas neslepia, kad tokie skaičiai neatspindi tikrovės. „Būkim „biedni“, bet teisingi. Nusikaltimų išsiaiškinama apie 45 proc. O kiek nepilnamečiai padarė neišaiškintų? Kas gali paneigti, kad apie dalį nusikaltimų taip ir liko nutylėta, nes nukentėjusieji nesikreipė?“ – retoriškai klausė komisariato viršininko pavaduotojas.

Pareigūnas tikino nedrįstantis teigti, kad nepilnamečių grupuočių nusikaltimai jau tampa sistema, nors policija sulaukianti kaimo bendruomenių skundų dėl įžūlėjančio jaunimo.

Neapsikentusi į grupuotes besiburiančių jaunuolių keliamo triukšmo, važinėjimo gatvėmis nesilaikant Kelių eismo taisyklių prieš keletą mėnesių į policiją kreipėsi Vadoklių bendruomenė. Pasak G.Misiūno, sustiprinus gyvenvietėje pareigūnų patruliavimą situacija susitvarkė.

„Į grupes kreipiamas ypatingas dėmesys, nes gaujos jausmo vedini nusikalsti gali ne tik vadinamieji blogiukai, bet ir gerai besimokantys, niekur nelakstantys vaikai. Grupėje juntama vienybė tam turi labai didelės įtakos“, – pabrėžė pareigūnas.

Auklės bažnyčioje

Pasak G.Misūno, susitikimuose su bendruomenėmis policijos atstovų negali nestebinti tėvų požiūris į atžalų polinkį nusikalsti.

„Iš tėvų tenka išgirsti: o kas čia tokio, jei savo nepilnamečiui duodame automobilį, juk netoli – tik po seniūniją važinėja. Arba kas čia blogo, kad naktį sūnus diskotekoje pasirodė neblaivus ir kodėl tėvai turi važiuoti į policiją jo pasiimti?“ – pasakojo pareigūnas.

Daugiausia nusikaltimų nepilnamečiai padarė Krekenavos seniūnijoje: iš 46 rajone registruotų nusikalstamų veikų joje – net 23.

Panevėžio rajono policijos komisariatas apie tokią situaciją šią savaitę informavo ne tik seniūniją, Krekenavos M.Antanaičio gimnazijos pedagogus, miestelio bendruomenę, bet netgi ir Krekenavos bažnyčios kleboną.

„Lietuva – katalikiškas kraštas. Jei žmonių neįtikina seniūno kalbos ar mokytojų moralai, gal per šv. Mišias klebono pamokslas paveiks? Gal bažnyčiai pavyks tėvus sugėdinti?“ – dvasininkų pagalbos pažabojant nepilnamečių nusikalstamumą tikisi G.Misiūnas.

Abejoja veiksmingumu

Krekenavos klebonas Petras Budriūnas abejoja, ar policijos užmačios sutramdyti nepilnamečius pasitelkiant bažnyčią bus veiksmingos. „Nusikaltėliai auga šeimose, kurios į bažnyčią neina. Jų vaikai nekrikštyti, Komunijos sakramento nepriėmę. Gerai, kad policija rūpinasi, bet tie žmonės tikrai į bažnyčią neateis“, – mano klebonas.

Kad jaunuoliai tampa nebevaldomi, pripažįsta ir Krekenavos seniūnas Jonas Ulis. Anot jo, nepilnamečių grupuotės vietiniams gerai žinomos, tačiau jas kontroliuoti praktiškai nėra būdų.

„Pamatę miestelyje policijos ekipažą vieni kitiems paskambina ir visi išsilaksto. Kad po Krekenavą policija važinėja, galima suprasti ir nemačius – gatvėse tylu, ramu. Bet vos tik patruliai pasišalina – vėl tas pats“, – pasakojo seniūnas.

Pasak jo, vietinių nebestebina nei per naktis cypiantys automobilių ratai, nei rytais sankryžoje matomos padangų išraižytos „saulutės“, nei išlaužytos tvoros ar iš kiemų dingę rakandai.

„Tie nusikaltėliai žinomi, bet žmonės bijo keršto ir policijai nesiskundžia“, – apie nepilnamečių įkaitais tapusios Krekenavos gyvenimą pasakojo J.Ulis.