Antradienį Lietuvos televizija pranešė, kad išrinktojo Prezidento R.Pakso įvaizdžio formuotojas Aurelijus Katkevičius buvo susitikęs su Maskvos kompanijos „Nikkolo M" vadovu Igoriu Mintusovu. Šios bendrovės atstovai televizijai sakė turintys interesų Lietuvoje. Rusai taip pat teigė, kad politinių konsultantų darbą Lietuvoje galėjo finansuoti interesų šalyje turinčios užsienio kompanijos.

Rinkimų kampanija – įspūdinga

Bendrovės „Nikkolo M" vadovas I.Mintusovas liberalų demokratų lyderio rinkimų kampaniją vadino geriausia per praėjusius metus Europoje ir neneigė prie jos prisidėjęs.

- Galbūt žinote, su kuo dirbo R.Paksas?

- Taip, mes žinome šiuos konsultantus ir su jais esame pažįstami. Jie iš Lietuvos, tai-jūsų tautiečiai. Tai labai gabūs, talentingi vaikinai.

- Jūs pasakėte, kad jie jūsų draugai. Ar dirbote su jais?

- Be komentarų. Nenorėčiau atsakinėti į šį klausimą. Mes juos pažįstame, su jais bendraujame, su jais draugaujame.

Paklojo nemenką sumą

Bendrovės „Nikkolo M" vadovas Lietuvos televizijos žurnalistams paaiškino, kaip yra mokama už politikus konsultuojančių specialistų paslaugas.

Pasak I.Mintusovo, užsienyje dirbančiam konsultantui yra mažiausiai dvi galimybės gauti honorarą. „Pirmoji -jeigu jam moka priimančioji pusė, antroji-jei moka bendrovė iš kitos valstybės", - finansinius viešųjų ryšių bendrovių užkulisius praskleidė rusas.

- O kiek kainuoja jūsų paslaugos?

-Jei apie Lietuvą, tai, kiek man žinoma, suma pinigų, kuriuos išleido laimėtojas, buvo didelė.

- Kokią sumą turite galvoje?

- Žinote, rinkimų kampanijos finansavimas yra visada po septyniais užraktais. Todėl tiksliai negaliu pasakyti, kokia suma buvo išleista. Tačiau, pagal vertinimus iš šalies, beje, šią sumą greičiausiai nurodo ir Lietuvos ekspertai, visai įmanoma, kad šiai kampanijai buvo išleista iki penkių milijonų dolerių. Jūsų šaliai tai pakankamai didelė suma.

Įtarimus vadina mitais

R.Pakso įvaizdžiu Prezidento rinkimų kampanijos metu rūpinęsis A.Katkevičius vakar „Lietuvos rytui" neneigė, jog buvo susitikęs su I.Mintusovu. Tačiau viešųjų ryšių agentūros vadovas tikino, kad šis jo ir Rusijos bendrovės vadovo susitikimas neturi nieko bendra su vykusia Prezidento rinkimų kampanija. |

Bandoma neigti pranešimus

Vakar būsimajam šalies vadovui teko paneiginėti žiniasklaidos pranešimus, esą jis pagal iš Rusijos atsivežtą metodiką gali taip pat surengti ir Prezidentūros darbuotojų atranką.

Tvirtinama, kad tokias paslaugas R.Paksui pasirengę suteikti Maskvos firmos „Al-Max" specialistai. Nepatvirtintais duomenimis, konsultantai iš Rusijos šiuo metu vieši Lietuvoje ir juos globoja bendrovė „Avia Baltika".