„Rengdami egzaminą pataisos namuose, ten kalintiems labiausiai norime priminti ne Konstitucijoje įtvirtintas jų teises, bet pareigas“, – teigė E. Straigytė.

Spalio 4 dieną Konstitucijos egzaminas vyks Lukiškių pataisos namuose-tardymo izoliatoriuje, Pravieniškių gydymo ir pataisos namuose, Panevėžio, Kybartų, Pravieniškių I, II ir III pataisos namuose, Kauno, Šiaulių tardymo izoliatoriuje, Laisvės atėmimo vietų ligoninėje. Rengėjai tikisi, kad prie projekto dar prisijungs ir daugiau įkalinimo įstaigų.

Anot E. Straigytės, gerai egzamine pasirodžiusiems nuteistiesiems bus sudarytos galimybės dalyvauti ir finaliniame etape.

„Iš įkalinimo įstaigų jų niekas neišleis, tačiau ieškosime kitų galimybių, kaip jie galėtų dalyvauti“, – pasakojo ji.

Tikimasi, kad šiemet egzamine gausiau dalyvaus visi Lietuvos gyventojai. Ragindami prisijungti prie projekto, jo sumanytojai egzaminą pristatė šalies apskrityse. Savivaldybių bibliotekoms taip pat dovanota specialių leidinių, kuriuose galima rasti ne tik praėjusių metų egzamino užduotis, bet ir įdomiausius jo dalyvių rašinius apie Konstituciją.

E. Straigytė džiaugiasi, jog projektas išsiplėtė ir peržengė savo ribas.

„Gimsta papildomos iniciatyvos mokyklose, pedagogai turi įdomių sumanymų. Druskininkuose mokytojai idėją pritaikė pradinukams. Pirmokams per pamoką pasakojo apie Konstituciją, vėliau gautas žinias jie perteikė savo piešiniuose“, - pasakojo E. Straigytė.

Egzamino rengėjai nori paskatinti konkurse dalyvauti ir neįgaliuosius.

„Vilniaus miesto savivaldybėje vyksiančiame egzamine dalyvaus gestų kalbos vertėjas, kuris kurtiesiems į gestų kalbą vers sveikinimo žodį, egzamino instrukciją. Kreipsimės į projekto koordinatorius ir kitose savivaldybėse, kad ir ten, esant galimybei, jie tokiais vertėjais pasirūpintų“, – sakė E. Straigytė.

Šiais metais Konstitucijos egzaminas, kaip ir pernai bus organizuojamas dviem etapais. Pirmasis turas spalio 4 dieną vyks savivaldybėse, o geriausieji spalio 25 dieną susirungs finaliniame ture Teisingumo ministerijoje.

Egzamino dalyvių žinios bus tikrinamos testo forma. Geriausiai atsakiusieji į klausimu vėliau vyks į Vilniuje vyksiantį finalinį etapą. Šiame etape savivaldybių laureatai rašys interpretaciją apie tam tikrą konstitucinio reguliavimo aktualiją.

Anot E. Straigytės, egzamino užduotys jau parengtos. Jos teigimu, dauguma klausimų nebus sudėtingi, tačiau galima tikėtis ir 2-3 sunkesnių, padėsiančių išrinkti geriausius Konstitucijos žinovus.

„Testas bus ir naudingas, ir žaismingas“, - teigė E. Straigytė.

Geriausiai pasirodžiusius ir į finalą patekusius egzamino dalyvius žadama apdovanoti padėkos raštais ir specialiai sukurtais atminimo ženklais. O egzamino nugalėtojo laukia projekto organizatorių ir rėmėjų dovanos.

Pernai pirmąkart surengtame Konstitucijos egzamine dalyvavo apie 1 tūkst. piliečių, vėliau prie projekto prisijungė apie 400 mokyklų, kuriose Konstitucijos egzamino testą laikė vyresniųjų klasių moksleiviai.

Geriausiai pagrindinį šalies įstatymą išmanančiais pripažinti panevėžietis Petras Leikauskas ir Molėtų rajono meras Valentinas Stundys.