Darželiuose – kaip lauke

Kastyčio Ramanausko lopšelyje-darželyje termometro stulpelis vakar terodė 12–14 laipsnių. Pasak įstaigos direktorės Dalios Pakėnienės, vaikai šildomi pačiu elementariausiu būdu – žaidžiant judrius žaidimus.

„Patalpas iš šiaurės ir vakarų pusių šildome elektriniais šildytuvais, kamšome kiaurus senus langus. Jei orai dar keletą dienų nesušils, prašysime Savivaldybės įjungti šildymą“, – teigė D.Pakėnienė.

Tačiau, anot jos, net ir šildymo sezono metu oro temperatūra tepakyla iki 17–18 laipsnių.

„Pastatas senas, dar 1960-aisiais statytas. Per tiek metų nei langai, nei durys nekeisti, nei stogas neremontuotas. Patys kiek galime klijuojame, sandariname. Be abejo, kreipėmės ir į Savivaldybę, bet nėra jokių žinių, kada galime tikėtis renovacijos“, – aiškino direktorė.

Vos 14 laipsnių šilumos vakar užfiksuota ir kitame nerenovuotame „Sigutės“ lopšelyje-darželyje. Netgi elektriniai šildytuvai šąlantiems mažyliams nėra išeitis. „Kad galėtume įjungti elektros šildytuvus, privalome išjungti kompiuterius, antraip sena elektros instaliacija neatlaiko tokios apkrovos ir dingsta elektra“, – teigė „Sigutės“ direktorė Berutė Laureckienė.

Miega aprengti

Kad nesušaltų, vaikai „Sigutės“ darželyje miegoti į loveles guldomi nenumovus pėdkelnių, apkamšomi keliomis antklodėmis. Nors auklėtojos rūpestingos, šaltis pradėjo retinti mažylių gretas.

„Vaikai sloguoja, jau yra ir sergančiųjų“, – pasakojo B.Laureckienė. Šildymo sezono pradžios nekantriai laukia nuo pat pastatymo remonto taip pat nematęs „Varpelio“ lopšelis-darželis. Kad vėjas nekoštų kiaurai, pasak įstaigos direktorės Danutės Strazdienės, langus tenka ne tik užkamšyti, bet ir užsandarinti šiltinimo putomis.

„Baisūs langai – opiausia mūsų problema, vis dėlto darželiui jau 40 metų. Kad vaikai nesušaltų, net guldydami miegoti jų nenurengiame. Lopšelinukai jau pradėjo sloguoti, jei šildymo dar neįjungs, bus ir susirgusiųjų. Jei tokie šalti orai dar tęsis, o šildyti nepradės, tikrai skambinsime pavojaus varpais“, – teigė D.Strazdienė.

Higienistai pasibaisėję

Dar šiais metais patvirtintos higienos normos numato, kad šaltuoju metų sezonu ikimokyklinių įstaigų žaidimo kambariuose oro temperatūra neturi būti mažesnė nei 20–23 laipsniai šilumos, miegamuosiuose – bent 18–22, tualetuose, koridoriuose – 18–21, prausyklose – 19–23 laipsniai. Netgi kūno kultūros salėje, kur mažyliai galėtų sušilti žaisdami judrius žaidimus, negali būti vėsiau nei 18 laipsnių.

„Atsakomybę už šąlančius vaikus turi prisiimti miesto Savivaldybė. Langų kamšymas nerenovuotuose darželiuose tėra problemos nukėlimas vėlesniam laikui.

Ikimokyklinių įstaigų būklė nepatenkinama. Ne tik darželiuose – visose įstaigose šalta. O jei jau suaugęs žmogus šąla, reikia prisiminti, kad vaikui tris kartus šalčiau“, – pabrėžė V.Vyčienė.

Anot jos, metų pradžioje Visuomenės sveikatos centro parengtos išvados apie higienos sąlygas miesto ikimokyklinėse įstaigose verčia pašiurpti. Net 72 proc. vaikų darželių langų seni, nerenovuoti ir net kruopščiai užkamšius pro juos švilpia vėjas.

Net 90 proc. darželių vaikai dienas leidžia remonto reikalaujančiose patalpose. „Kokiais būdais tokiomis sąlygomis gyvenančios įstaigos savo jėgomis pasidarys remontus? Vargas, „biednystė“, nesirūpinimas šiomis įstaigomis neabejotinai neigiamai veikia vaikų sveikatą ir kasmet duoda ūmias infekcijas“, – pabrėžė V.Vyčienė.

Tikrins langus

Savivaldybės Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vyriausiosios specialistės Janinos Alonderienės teigimu, šiuo metu iš 32 miesto ikimokyklinių įstaigų langai pakeisti tik septyniose. Tik dvejuose darželiuose apšiltintos galinės sienos, devyniuose – suremontuoti stogai.

Panevėžyje nėra nė vienos iš pagrindų renovuotos ikimokyklinės įstaigos. Pasak J.Alonderienės, tenka pripažinti, kad vaikų darželių būklė nėra patenkinama. „Didžiausias mūsų skaudulys – langai. Per juos, senus ir nerenovuotus, šiluma išeina lauk. Žinoma, kad vaikų darželių būklė turėtų būti geresnė“, – neneigė J.Alonderienė. Švietimo įstaigoms šildyti šių metų Savivaldybės biudžete numatyta apie 2 mln. litų.

Nors mažieji panevėžiečiai jau savaitę kenčia šaltį, Savivaldybė šildymo sezono pradžios ikimokyklinėse įstaigose nesirengia skelbti.

„Natūralu, kad darželių vadovai turėtų kreiptis į mus. Nuvažiuosim, patikrinsim, ar tikrai patalpose šalta, ar nėra pačių direktorių aplaidumo, ar langus užsikamšę, nes oro mes tikrai nesiruošiame šildyti“, – aiškino administracijos direktorius Stasys Karčinskas.

Administracijos vadovas metė akmenį ir į Savivaldybę dėl kone avarinės ikimokyklinių įstaigų būklės kritikuojančių specialistų daržą.

„Ir higienistai, ir priešgaisrinės saugos specialistai taiko pačius naujausius reikalavimus ir pamiršta, kad Vyriausybė neskiria lėšų Savivaldybei, kad juos patenkintų“, – Savivaldybę teisino S.Karčinkas.