Šiaulietis verslininkas odos pramonės atstovas Vytautas Bunikis nebeapsikentė Zoknių gyventojų priekaištų ir nusprendė pats išsiaiškinti, kas skleidžia nepakeliamą smarvę mikrorajone. Praėjusį savaitgalį odos perdirbimo gamykla "Odos gaminiai" neveikė, tačiau smarvės dėl to mažiau nebuvo.

Atliko savo tyrimą

"Apvažiavau visą mikrorajoną ir supratau, kad smardina patys žmonės. Nors penkiaaukščiuose namuose įrengta fekalinė kanalizacija, akivaizdu, kad atsiranda gudručių, teršiančių lietaus vandens nubėgimo sistemas", - pasakojo V.Bunikis. Zoknių daugiabučių kiemuose savaitgalio vakarus praleidęs verslininkas tikino, kad dvokas sklido keliose vietose. "Prisijungusiųjų prie lietaus vandens nutekėjimo sistemos neabejotinai yra. Savo akimis mačiau, kaip pro kiaurus lietvamzdžius bėgo muilinas vanduo. Vandens srautas buvo didžiulis, o lietaus - nė lašo. Smarvė - ne iš mano įmonės. Odos pramonės atliekos turi amonio kvapą, o čia - nieko panašaus. Lietvamzdžiai gali būti tarsi kaminai - traukti smarvę tiesiai žmonėms į butus", - tikino V.Bunikis.

Šalia 116-uoju numeriu pažymėto Radviliškio gatvės namo verslininkas susitiko su keliais gyventojais. Vienas jų buvo bendrijos pirmininkas. Žmonės sutartinai aiškino, kad kenčia dėl smarvės ir dėl to kaltino odininkus. "Šiuo metu gamykla veikia ir per valandą išpumpuoja po šešis kubinius metrus bekvapio vandens. Ar dvokia?" - klausė verslininkas. Tačiau jokios smarvės nesijuto. Nosį pradėjo riesti tik priartėjus prie iš daugiabučio pamato išlindusių lietvamzdžių. Bendrijos pirmininkas tikino, kad jie kokiems nors kitiems tikslams nenaudojami. Tuomet iš kur sklinda smarvė?

Panaši situacija

LŽ kalbintas Šiaulių savivaldybės administracijos Infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis nenorėjo tikėti, kad gyventojai, turintys fekalinę kanalizaciją, nuotekoms išleisti gali naudoti lietaus vandens nutekėjimo sistemas: "Tai nelogiška. Taip neturi būti." A.Adomaitis teigė nežinantis, iš kur Zokniuose sklinda smarvė.

Tačiau panašiai dvokia ir Kalniuko bei Šimšės mikrorajonuose. Taip jau nutiko, kad kadaise naujausi ir patys seniausi Šiaulių mikrorajonai nebuvo visiškai įrengti - palikti be kanalizacijos. Esant tokiai padėčiai gyventojai turėtų pasirūpinti nuotekų talpyklomis arba nuotekų valymo įrenginiais, tačiau juos turi ne visi. Nemažai Šimšės ir Kalniuko gyventojų paleidžia nuotekas į lietaus vandens nutekėjimo sistemas. Iš jų nuotekos patenka tiesiai į Prūdelio vandens telkinį, vėliau - į Talkšos ežerą, Kulpę, Mūšą. Ištisus metus, o ypač esant šiltesniems orams, lietaus vandens nutekėjimo sistemos skleidžia didžiulę smarvę. Jos kenksmingumo, kaip žinia, Lietuvoje dar niekas neįvertina.

Kanalizacijos dar laukia

Kodėl dvokas sklinda Kalniuko ir Šimšės mikrorajonuose, A.Adomaitis taip pat negalėjo atsakyti, nors priežastis žinoma daugeliui - šiauliečių mėgstamas Prūdelis ir Talkšos ežeras į savo vandenis "priima" neatsakingų miestiečių fekalijas. Tik neseniai, pasinaudojus Europos Sąjungos (ES) paramos lėšomis, Talkšos ežeras buvo išvalytas iš miesto pusės. Iškastas storas dumblo sluoksnis ir išvežtas į specialias daubas. Čia dumblas nusėdo, o vanduo vėl nutekėjo į ežerą.

Medelyno ir Kalniuko mikrorajonai jau laukia fekalinės kanalizacijos, kuri taip pat bus įrengta už Europos pinigus. "Vargu ar ES milijonai sumažins smarvę, jei žmonės į lietaus kanalizaciją pils kas pakliuvo", - skeptiškai reziumavo V.Bunikis.