Tai numato sveikatos apsaugos ministro Romualdo Dobrovolskio pakeistos Vaistų receptų rašymo ir vaistų išdavimo (pardavimo) gyventojams taisykles, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Iki šiol kompensuojamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms išrašyti receptai galiojo tik asmenį aptarnaujančios teritorinės ligonių kasos (TLK) teritorijoje arba toje TLK, kurioje yra gydymo įstaiga, kurioje buvo išrašytas kompensuojamųjų vaistų receptas.

Teritorinis apribojimas toliau bus taikomas tik išimtinais atvejai, kai tokį receptą išrašo gydytojas pacientui, kuris neturi kompensuojamų vaistų paso, o vaisto neskyrimas gali sukelti grėsmę gyvybei.

Taip pat R.Dobrovolskis panaikino daug medikų kritikos susilaukusį reikalavimą išrašyti receptus tik mėlynu rašalu ar tušinuku. Tačiau išrašant vaistus vienodais prekiniais pavadinimais, turi būti nurodytas ir vaisto gamintojo pavadinimas.

SAM pranešime pabrėžiama, jog patikslintas ir vaistų užsakymo vaistinėse įforminimas. Pasak pranešimo, jei asmens kreipimosi metu vaistinėje nėra reikiamo vaisto, esančio vaistų platinimo įmonėse, jam sutikus, receptas užregistruojamas vaistinėje ir vaistai pristatomi vėliau: miestuose - ne vėliau kaip per 2, rajonų miestuose - per 3, miesteliuose ir kaimuose - per 4 dienas.

Užregistruoti receptai turės būti paliekami vaistinėje, o ant recepto dedamas spaudas ,,Vaistai užsakyti" ir nurodoma užsakymo data. Bus draudžiama kitai vaistinei išduoti receptus, jei receptas yra pažymėtas spaudu ,,Vaistai užsakyti" ir nurodytas vaistinės pavadinimas bei užsakymo data.

Tai atvejais, kai užsakius vaistus, baigiasi recepto galiojimo terminas, receptas bus vis tiek laikomas galiojančiu, atsižvelgiant į nustatytus užsakytų vaistų pristatymo į vaistines terminus.