V. Rinkevičius tvirtina buvęs šokiruotas žinios, kad ūkininkas, „kuris musės nenuskriaustų" buvo areštuotas policijos. Parlamentaras incidentą vadino provokacija.

„Tokios priemonės neadekvačios situacijai", – antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. Rinkevičius.

Kaip DELFI jau rašė sekmadienį, kavinėje „Cafe de Paris" ekologiškomis daržovėmis prekiavę ūkininkai patyrė šoką – netikėtai pasirodę policijos pareigūnai sulaikė ir išsivežė ūkininką iš Biržų Arūną Giedriką ir asociacijos „Viva Sol" prezidentą. Praleidus tris valandas policijos komisariate, jiems surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas dėl neleistinos prekybos.

„Šioje situacijoje policijos pareigūnų veiksmai neabejotinai vertintini kaip piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, dėl kurio buvo nepagrįstai suvaržyta asmenų laivė, pažemintas jų orumas, juk pakaktų surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą", – pranešime spaudai cituojamas tyrimą pradėjęs Seimo kontrolierius.

Antradienio spaudos konferencijoje asociacijos „Viva Sol" prezidentas Valdas Kavaliauskas pripažino esąs kaltinamas nepaklusimu pareigūnui ir trukdymu atlikti pareigą. Jis tvirtino, kad būsimą baudą dėl nelegalios prekybos visi ūkininkai ir jų auginamų daržovių valgytojai dalinsis kartu.

„Pas mus nuo senų laikų likusi visuomenė ir teisėtvarkos institucijos, kurios vadovaujasi vien tik taisyklėmis, kurios ir yra sukurtos tų pačių institucijų. Bet kuri pilietinė iniciatyva, peržengianti kai kurių taisyklių ribas, pasirodo yra visiškai nepriimtina teisėtvarkai, kuri žiūri tik į tai, kaip laikomasi įstatymų raidės", – kalbėjo „Viva Sol" prezidentas.

Jau antrus metus organizuojamame renginyje dalyvavo šeši ekologiškas daržoves auginantys ūkininkai.

Ekologinių produktų vartotoja Arūnė Taunytė spaudos konferencijoje sakė, kad ją ir kitus renginio dalyvius „glumino neadekvatūs policijos veiksmai, nesugebėjimas atskirti administracinės teisės pažeidėjo nuo tikro nusikaltėlio”.

„Mūsų renginiuose dalyvavo ir pats ponas Čiupaila ir ragavo produktus“, - sakė moteris.