Vidurdienį gimtadienio dalyviai buriavosi prie Laisvės a. esančios „Galerijos XX“. Čia buvo atidaryta skulptūrų paroda „Jaunasis skulptorius“. Parodos sumanytojas ir organizatorius dailininkas Dalius Dirsė informavo, kad tarptautinis projektas sukvietė 13–18 metų jaunuolius iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos – Kauno, Anykščių, Panevėžio krašto. Stovykloje dirbę jaunieji skulptoriai per aštuonias dienas kūrė skulptūras tema „Kunigaikščiai“.

„Parodos dalyviai – dar ne profesionalūs skulptoriai, tačiau besidomintys medžio darbais ir žadantis tą meną studijuoti. Jiems pagelbėjo ir patarimus dalinę vyresnieji skulptoriai – praktiką atlikę studentai. Skulptūras planuojame eksponuoti ir Velžio galerijoje, Paberžėje. Po rajoną apkeliavę darbai sugrįš į Naujamiestį“, – sakė projekto kuratorius.

D.Dirsės teigimu, kad darbai būtų atlikti laiku, jauniesiems skulptoriams buvo leista naudotis ne tik kaltais ir kirveliais, bet ir moderniomis priemonės: elektriniais, benzininiais pjūklais, kita reikalinga technika.

Atidarė ambasadą

Skulptūrą „Vytautas Didysis“ sukūręs septyniolikmetis Vytauto Žemkalnio gimnazijos abiturientas Edvardas Staškevičius tvirtino medžio darbais susidomėjęs dar vaikystėje, o prieš kelerius metus toks pomėgis nugalėjęs sportą ir tapęs pagrindiniu užsiėmimu.

„Drožinėjimu iš medžio sudomino technologijų mokytojas. Iš pradžių namuose dirbdavau, vėliau mane mokykloje pastebėjo. Tokį meną planuoju studijuoti ir ateity – rinksiuosi medienos technologijų specialybę“, – tvirtino skulptorius. Jaunuolis patikino, kad mintis įamžinti ant kelių priklaupusį Vytautą Didįjį šovusi spontaniškai – išklausius istoriko pasakojimų apie kunigaikščius.

Apie 15.30 val. Laisvės al. ir Ukmergės g. sankirtoje susirinkę šventės dalyviai tapo istorinio įvykio liudytojais – Panevėžio kraštas oficialiai įsiliejo į jau dvylika metų gyvuojančią Užupio respubliką. Ta proga buvo atidaryta Užupio ambasada ir inauguruotas ambasadorius – nuo šiol Jo Ekscelencija vadinamas Vidmantas Karpis, Juozo Miltinio dramos teatre vykstančių parodų organizatorius.

Ant nepaklusnaus žirgo miesto centre pasirodęs Paleistosios kariuomenės ir Slaptųjų tarnybų vadas naujajam Užupio ambasadoriui Panevėžyje įteikė Užupio respublikos vėliavą, transporto priemonių žymėjimui skirtą draugiškos Užupio respublikos ženklą bei Konstituciją.

Linksminosi koncertuose

Užupio ambasados atidarymas buvo „užtvirtintas“ sumaišant dviejų upių – Vilnelės ir Nevėžio – vandenis. Naujasis ambasadorius V.Karpis ir iš sostinės Vilnelės vandenį atgabenęs Paleistosios kariuomenės vadas upių dovaną supylė ant Ukmergės g. augančios slyvaitės.

„Nuo šiol visi į Užupio respubliką vykstantieji gaus ir valiutos – „euroužą“, galiojantį tik balandžio 1-ąją – Užupio respublikos minėjimo dieną. Priimkit Užupio dvasią – juk visa Lietuva gyvena už upės, o nuo šiol Panevėžys ir Vilnius bus sujungti Nevėžio ir Vilnelės“, – kalbėjo Paleistosios kariuomenės vadas.

Pirmojo ambasadoriaus Panevėžyje palaiminti į „Galeriją XX“ nusileido ir Užupio respublikos angelas, buvo sugiedotas himnas.

Už pusvalandžio Laisvės a. šurmuliavę miesto gimtadienio svečiai buvo sukviesti prie miesto Savivaldybės pasveikinti fotografijos parodos „Panevėžys plius fotografija 2008“ dalyvių. Šventės proga Panevėžio fotomenininkai miestui dovanojo išskirtinę parodą – nuotraukos buvo iškabintos nuo pat Savivaldybės iki Fotografijos galerijos esančių pastatų languose.

Parodas aplankę panevėžiečiai ir miesto svečiai nesiskirstė iki pat vėlaus vakaro: 17 val. susirinkusieji linksminosi „Dūdų uždarymo“ koncerte, o nuo 18 iki 23 val. visi buvo laukiami gimtadienio šventės pradžios koncerte.

Laisvės a. įrengtoje scenoje pasirodė valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, įstaiga „Panevėžio garsas“ surengė koncertą „O čia, gerai?“ Miesto gimtadienio dalyviams savo pasirodymus dovanojo Mino, grupė „Bix“ ir scenos grandas Andrius Mamontovas.