„Tai yra fluxus pasityčiojimo pavyzdys, kažkoks „abra kadarba“! Gal tai paminklas girtam santechnikui ar fekalijų pašalinimo vamzdžiui?“, - ketvirtadienį savivaldybės Kolegijos posėdyje piktinosi frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Gediminas Rudžionis.

Kolegija nepritarė viešosios įstaigos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) prašymui leisti mieste pastatyti V. Urbanavičiaus, o taip pat Roberto Antinio ir Mindaugo Navako skulptūras.

Visas tris skulptūras norėta išdėstyti Neries krantinėse - netoli Mindaugo, Baltojo ir Žvėryno tiltų.

„Pati prašymo esmė yra klaidinga. Pirmiausiai jie turėjo prašyti vietos, o tada skelbti konkursą sukurti skulptūras. Tuomet atsirastų žymiai daugiau projektų, nes kiekvienas autorius savo darbus nori matyti kuo arčiau centro“, - aiškino savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Vidmantas Martikonis.

Jo teigimu, šiuo metu mieste yra numatytos keturios vietos, kuriose menininkai gali pretenduoti pastatyti savo sukurtas skulptūras.

Specialistams darbai patiko

„Net nežinau, kaip čia ir komentuoti, - DELFI sutrikęs kalbėjo skulptorius V. Urbanavičius, - keista, kai politikai vertina darbus, daro išvadas tik pamatę projektinius pasiūlymus. Jeigu jie nusileistų į tą krantinę, kurios visai netvarko, neprižiūri, ten gal tikrai rastų ir tas fekalijas. O kai nutari kažką padaryti, patraukti dėmesį...“.

VEKS teigimu, V. Urbanavičiaus, R. Antinio ir M. Navako darbus gerai įvertino tarptautinė ekspertų komisija bei Lietuvos architektūros ir meno žinovai.

„Mes rėmėmės tarptautine praktika ir skelbėme konkursą menininkams, kurie savo skulptūras kūrė pasirinktoms vietoms. Šios skulptūros aktualizuoja Neries pakrantę, kviečia žmones prie upės. Jau dabar Neries krantinė tampa ne tik poilsio, bet ir kultūros vieta - čia veikia „Kultflux“ prieplauka, kalbasi upės krantai.

Manau, šios skulptūros pagyvintų kultūrinį Vilniaus gyvenimą ir sukeltų daug įdomių diskusijų. Jos tikrai atrodytų įspūdingai - vieni prie skulptūrų fotografuotųsi, kitiems jos ir nepatiktų. Tai normalu“, - DELFI sakė VEKS vizualiųjų menų projektų vadovė Laima Kreivytė.

Skulptūros kuriamos už Kultūros ministerijos VEKS programai skirtas lėšas. Neries krantinėse jas planuota eksponuoti laikinai - iki 2010 metų. Vėliau jų likimą spręstų VEKS steigėjai - Kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė.