„Šis žygis sujungs dvi visame krikščioniškame pasaulyje žinomas šventoves, mininčias svarbias sukaktis.

Kryžių kalnas, kaip ir Šiluva, švenčia Popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymo Lietuvoje 15-ąsias metines, o Šiluva – ir Mergelės Marijos apsireiškimo 400 metų jubiliejų“, – savaitraščiui „Mano Žemaitija“sakė Šiaulių vyskupas E. Bartulis.

Piligriminė kelionė iš Kryžių kalno į Šiluvą pirmą kartą surengta prieš penkerius metus, norint paminėti Šventojo Tėvo apsilankymo Lietuvoje dešimtmečio sukaktį. Pokarinėje Lietuvoje tai buvo pirmoji piligriminė kelionė į Šiluvą.

Nuo to laiko kasmet rengiamas maldingas žygis „Kryžių kalnas–Šiluva“, vadovaujamas šio žygio iniciatoriaus ir pagrindinio organizatoriaus vyskupo E. Bartulio, tapo tradicinis ir tarptautinis. Ankstesniuose žygiuose yra dalyvavę maldininkų iš Prancūzijos, Lenkijos, šiemet pirmieji rengtis kelionei atvyko vokiečiai.

Kasmet piligrimams daug padeda kariškiai. Pasak Šiaulių vyskupo E. Bartulio, tai tikri Dievo siųsti pagalbininkai. Kariškiai gabena žygeivių mantą, yra atsakingi už maitinimą ir stovyklavietės įrengimą – jos aprūpinimą vandeniu, elektra, kitais būtinais dalykais. Pasiekę stovyklavietę, piligrimai visuomet randa pastatytas palapines ir garuojančią kareivišką košę. Kartu su žygeiviais palapinių miestelyje lieka nakvoti ir žygio vadovas – Šiaulių vyskupas.

Jo Ekscelencija E. Bartulis neslėpė, kad piligriminis žygis yra nelengvas nepratusiems keliauti ir, svarbiausia – maldingas žygis. „Džiaugiamės, jog kasmet susirenka sąmoningų žmonių, suprantančių, kur ir dėl ko keliauja, – kalbėjo vyskupas. – Tačiau daugiausia keliauja jauni žmonės, o tarp jų kartais būna ir atsitiktinių keliautojų, nesuprantančių, kad toks žygis – ne pramoga“.

Šiaulių vyskupas tikisi, kad piligriminiame žygyje dalyvaus ne mažiau dalyvių nei ankstesniais metais.

Pirmą kartą į Šiluvą keliavo 300 maldininkų, po to kasmet jų daugėjo – pernai jau žygiavo per 1000.

„Ši piligriminė kelionė – tai jos dalyvių auka už Lietuvos jaunimą, o kad ši auka nebūtų labai sunki, visada skubu patarti žygeiviams: pasirūpinkite tinkama avalyne, kad nereikėtų šlubčioti, stovėti eilėje prie medikų posto ar baigti kelionę iš paskos važiuojant autobusu“, – netramdydamas šypsenos kalbėjo vyskupas E. Bartulis.