Nepabūgusį tęsti kelionės ekipažą netrukus pasitiko dar vienas didelėmis raudonomis raidėmis užrašytas įspėjimas. "Privačios valdos pažeidėjai perduodami policijai", – skelbė prie stulpo pritvirtinta iškaba.

Pirmą įspėjimą dar buvo galima laikyti nevykusiu pokštu, o antras galutinai įtikino, kad juokauti čia niekas nenusiteikęs.

Kvartalo savivalė pritrenkė

Kas atsitiko, kad individualių naujos statybos namų kvartalo šeimininkai Pavilnių regioninį parką priskyrė savo nuosavybei?

"Negali būti! Esu šokiruotas. Tokio dalyko per visus darbo metus nesu regėjęs", – nuostabos neslėpė Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos Rekreacijos ir teritorijų priežiūros skyriaus vedėjas Laisvūnas Budėnas.

Iš "Vilniaus dienos" sužinojęs apie privačia valda tapusį parką specialistas suskato jame apsilankyti. "Atvažiavau į teritoriją ir sukau ratus – labai norėjau būti įduotas policijai, tačiau niekas manęs nekliudė. Tiesa, viena moteris ilgai stebėjo mane pro langą, tada nuėjo į apsaugininko būdelę ir kažką jam aiškino", – įspūdžiais dalijosi L.Budėnas.

Išvydęs savavališkai prie parko teritoriją žyminčio ženklo prikonstruotą priedą jis padarė išvadą – "papildas" skamba dviprasmiškai.

"Atrodo, kad parkas yra privati valda, o tai neįmanoma, nes jis turi būti laisvai prieinamas tiek apylinkių gyventojams, tiek svečiams, turistams", – aiškino L.Budėnas.

Gali atsipirkti įspėjimu

Apžiūrėti teritorijos vakar atvyko ir miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės poskyrio pareigūnai. "Pirmą kartą susiduriu su tokiu atveju. Kvartalo gyventojų įžūlumas peržengia ribas", – stebėjosi poskyrio vyriausiasis specialistas Svajūnas Poškus.

Pareigūnas išsiaiškino, kad visuomenę klaidinančius ženklus pakabino kvartalą Rasų gatvėje prižiūrinti apsaugos firma "Hendleris".

Vakar šios įmonės vadovas Antanas Čivinskas buvo iškviestas į Kontrolės poskyrį, ten jam bus surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas dėl tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimo. Vilniuje draudžiama tvirtinti skelbimus ar kitą informaciją ant medžių, stulpų, statinių ir kitose šiam tikslui nenumatytose vietose.

Protokolas bus perduotas nagrinėti administracinei komisijai prie miesto savivaldybės tarybos. Komisija spręs, kokią atsakomybę už pažeidimus skirti. A.Čivinskas gali atsipirkti įspėjimu arba bauda nuo 20 iki 2 tūkst. litų.

Apeliavo į moralę

A.Čivinskas teisinosi į teritoriją draudžiančius įvažiuoti įspėjimus užkabinęs kvartalo gyventojų prašymu. Esą taip jie stengiasi apsiginti nuo apylinkėse besišlaistančių perėjūnų.

"Čia suvažiavęs jaunimas geria, triukšmauja, o ana ten žaidžia vaikai. Teisiškai gal ir negerai padarėme kabindami lentas, bet supraskite mus", – teisinosi A.Čivinskas.

"Tačiau jūs policija gąsdinate parko lankytojus. Eiliniai žmonės nesupranta, kad čia ne parkas, o Rasų slėnis saugomas", – neatlyžo L.Budėnas.

A.Čivinskas pažadėjo neteisėtai teritorijoje atsiradusius užrašus nukabinti iškart po Kontrolės poskyrio pareigūnų ir parko direkcijos atstovo vizito.

Be apsaugos neišsiverčia

Individualių namų savininkų bendrijos Rasų slėnis pirmininkas Tomas Grabauskas sakė, kad gyventojai jau seniai diskutavo dėl lentose surašytų draudimų.

"Supratome, kad tai kvailai skamba, ieškojome išeities. Nutarėme kreiptis į savivaldybę, kad ji mums leistų pasistatyti normalius kelio ženklus: "plytą" ar "aklagatvį", – planais dalijosi T.Grabauskas.

"Čia nuolat slampinėja asocialūs žmonės, parkas mus paliko likimo valiai. Apsaugos tarnyba gyventojams labai brangiai kainuoja, bet be jos neišsiverčiame. Kai nebuvo apsaugininkų, lauždavosi vagys, daužė langus", – skundėsi viena pirmųjų kvartalo Rasų gatvėje naujakurių. "Jei kas nors triukšmauja ir pažeidžia viešąją tvarką, kvieskite policiją", – patarė L.Budėnas.

Įtampa kilo, pažeidimų daugėjo

Ilgai olimpinę ramybę demonstravęs T.Grabauskas neišlaikė: "Ar narkomanų puotos ir oralinis seksas mašinoje yra viešosios tvarkos pažeidimas?"

"Parkas socialinių problemų nesprendžia – visiems galioja tos pačios taisyklės", – nuomonės nekeitė L.Budėnas.

"O ar jūs rūpinatės parko tvarka? Nueikite į parko gilumą, pamatysite šiukšlių kalnus. Medžiai jau irgi seniai genėti", – atkreipė dėmesį T.Grabauskas.

"Tai prižiūri miesto Aplinkos apsaugos skyrius. O jūsų apsaugininkų būdelė, neabejoju, stovi ant valstybinės žemės. Tai laikinas pastatas. Ar turite jam leidimą? Turėsiu apie tai pranešti statybų inspekcijai ir Žemėtvarkos skyriui" – įspėjo L.Budėnas.

T.Grabauskas tikino pažiūrėsiąs dokumentus ir viską išsiaiškinsiąs. Į didesnius konfliktus su parkų direkcija jis leistis nenorėjo. "Ačiū už pastabas, viską sutvarkysime", – pažadėjo bendrijos pirmininkas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Senatvėje pinigų neprireiks

Nuo kompiuterių – į būrelius

Politikai nelinkę skirtis su priedais