Dar rugpjūčio 21 d. Vilniaus miesto savivaldybė leido asociacijai „Babel Lietuva" organizuoti projektą „Atgaivinkime Vilniaus fontanus". Projekto metu Nepriklausomybės aikštės, Rotušės ir Vašingtono skvero fontanuose turėtų būti įrengtos meninės instaliacijos. Akciją planuojama baigti iki rugsėjo 11 d.

„Niekas neprineštų tiek padangų, iš karto apsauginiai užpultų. Fontaną Nepriklausomybės aikštėje eksploatuojanti „Vilniaus zunda" skambino, sakė, kad padangas norėjo išlupti, bet atėjo apsauginiai iš Seimo", – DELFI apie įvykį, susijusį su instaliacija sakė Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus Komunalinio poskyrio vyriausiasis specialistas Vytautas Tumasonis.

Suabejoti išties įmanoma, nes prie fontano apie akciją nėra jokios informacijos.

„Mes paprašėme, kad kitą kartą mus apie tokius dalykus informuotų iš anksto. Nors tai ne mūsų teritorija, bet tai yra prieigos prie pastato, nes kartais sunku atskirti, ar tai meno kūrinys, ar dar kažkas", – DELFI paklausus apie pasikeitimus fontane sakė Seimo kancleris Gintautas Vilkelis.

„Babel Lietuva" tarybos narė Erika Lastovskytė DELFI pasakoja, kad instaliacijos atsirado siekiant atgaivinti fontanus ir prie jų pritraukti daugiau žmonių. Instaliaciją iš padangų Nepriklausomybės aikštės fontane įrengė menininkas Mantas Lesauskas. „Babel Lietuva" papuošė ir Rotušės aikštės fontaną, kuris šiuo metu remontuojamas po vandalų išpuolio.

Ant jį juosiančios tvorelės prikabinta nuotraukų iš Barselonos dainuojančio ir šokančio „Montjuic" fontano. Tačiau, nespėjus surasti rėmėjų, garso instaliacijos prie Vašingtono skvere esančio fontano padaryti nepavyko.

„Pasižiūrėjome, kad nelabai daug pramogų prie fontanų Vilniuje. Nusprendėme, kad reikia imti ir daryti, kad atkreiptume tiek savivaldybės, tiek pačių miestiečių, menininkų, kraštovaizdžio architektų dėmesį, kad visi bendrom jėgom susikurtų sau gražesnę erdvę", – pasakoja E. Lastovskytė.