Planuojama, kad Kariotiškių sąvartyno uždarymo darbai kainuos 29,1 mln. litų. Iš jų 14,5 mln. bus skirta iš Sanglaudos fondo, 1,8 mln. Lt – iš valstybės biudžeto biudžeto, o likusius 12,8 mln. litų skirs VAATC.

Pasak VAATC direktoriaus pavaduotojo plėtrai Jurijaus Valiūno, 20 metų veikusiame sąvartyne sukaupta per 4 mln. kubinių metrų nerūšiuotų šiukšlių. Uždarant sąvartyną, beveik 30 hektarų plote sukauptos atliekos bus uždengtos specialiomis kelių sluoksnių konstrukcijomis.

„Pirmiausiai bus įrengta dujų surinkimo sistema, užkertanti kelią nuodingų metano dujų skleidimuisi į aplinką.

Tikimės įdiegti pačias moderniausias dujų surinkimo technologijas, kurios ne tik neutralizuos galimą neigiamą poveikį, bet ir leis gaminti alternatyvią energijai“, – pasakojo J. Valiūnas.

Pasak VAATC atstovo, atliekų kaupas bus uždengtas nelaidžiu sluoksniu, sudarytu iš specialios medžiagos ir drenažinės sistemos, apsaugančios atliekas nuo lietaus vandens. Ant viršutinio sąvartyno apsauginio sluoksnio bus pasodinta žolė. Pasak J. Valiūno, panaši konstrukcija bus uždengta ir ant nusausinto dumblo kaupyklos.

Uždarius sąvartyną VAATC ir toliau ketina prižiūrėti jo teritoriją bei apylinkes. Tam, kad būtų visiškai užtikrintas sąvartyno poveikio aplinkai neutralizavimas, bus nuolat tiriama požeminio vandens kokybė ir dujų išsiskyrimas.