Vienas jų – Povilas Kundrotas, grįžtantis iš susitikimo rotušėje, ties Policijos komisariatu buvo sulaikytas pareigūnų, kiti du – iškviesti apklausti.

P.Kundroto tėvai kreipėsi į susitikimą organizavusius Alytaus miesto vadovus ir „Alytaus naujienų” redakciją, prašydami padėti išsiaiškinti, kodėl persekiojami jaunuoliai ir kaip tai susiję su jų geranoriška iniciatyva padėti kovoti su grafitų chuliganizmu.

Jaunuolis su kuprine pasirodė įtartinas

Kaip „A.N.” informavo Policijos komisariato Organizacinio poskyrio specialistė Simona Ludavičiūtė, policijos pareigūnai P.Kundrotą sulaikė todėl, kad jis pasirodė įtartinas – nešėsi kuprinę. Paklaustas, kas šioje yra, vaikinas neslėpė, kad ten dažai, patikrinus rasta 14 flakonėlių, jis buvo apklaustas. „Po susitikimo savivaldybėje sutariau susitikti su draugu, pas kurį buvo likusi mano kuprinė su dažais, jie yra pakankamai brangūs, todėl keičiamės tarpusavyje. Jis ruošėsi ilgam išvažiuoti, todėl pasiūlė juos pasiimti – vėliau tokios galimybės nebus.

Susitikau su juo prie „Poro” parduotuvės, pasiėmiau kuprinę ir ėjau namo. Ties Policijos komisariato pastatu mane pasivijo policijos mašina. Iš jos išlipo pareigūnai, liepė prieiti ir išversti lauk kuprinę. Neturiu ko slėpti, todėl pasakiau, kad joje dažai, nes mes piešiame legalius grafitus. Dar bandžiau paaiškinti, kad buvau susitikime miesto savivaldybėje dėl grafitų, ten susitikau su komisariato viršininku Česlovu Mulma, rodžiau jiems jo vizitinę kortelę, bet manęs nesiklausė”, – pasakojo P.Kundrotas.

Pasak S.Ludavičiūtės, būtent šį vaikiną pareigūnai sulaikė atsitiktinai, kaip įtartiną, nes yra nurodymas tikrinti įtartinus asmenis, ypač jaunimą, tai susiję su chuliganiškų grafitų prevencija mūsų mieste.

Kitą dieną į apklausą iškviesti dar du susitikime Alytaus miesto savivaldybėje dalyvavę vaikinai – Andrius Kundrotas ir Pijus Šematulskis, abu – legalių grafitų autoriai, dirbantys toje pačioje komandoje.

Policijos atstovės teigimu, šiuo metu tikrinama operatyvinė informacija, todėl ji negalinti plačiau komentuoti, kokiu pagrindu apklausiami vaikinai. Redakcijos žiniomis, policijoje jiems buvo parodytos iš interneto atsiųstos nuotraukos, kuriose jie užfiksuoti įvairių akcijų metu, tačiau kol kas informacijos, liudijančios nelegalią veiklą, nepateikta.

Tėvai informavo miesto vadovus

„Tarpininkauti, kad Andrius ir Povilas dalyvautų susirinkime savivaldybėje, kuriame bus kalbama apie sienų terliojimą ir kaip su tuo kovoti, manęs paprašė vicemerė Nijolė Makštutienė, kuri žino, kad sūnūs užsiima legaliais grafitais. Pati įkalbinėjau juos ten eiti, nors vaikinai dar dvejojo, todėl dabar jaučiuosi pakišusi savo vaikus”, – emocijų neslepia vaikinų mama Jūratė Kundrotienė.

Tą patį vakarą ji sako paskambinusi vicemerei ir paprašiusi paaiškinti, kaip įvyko šis nesusipratimas. N.Makštutienė pažadėjo išsiaiškinti, kas nutiko. Tėvai elektronine žinute taip pat informavo mero patarėją Dalią Paulauskaitę ir sulaukė atsakymo – žinutės, kurioje rašoma: „Bandysiu išsiaiškinti visą situaciją, informuosiu merą. Galbūt policijos vyrai persistengė, norėdami parodyti darbo rezultatus. Bet kuriuo atveju labai apmaudu dėl tokio incidento. Susisieksim, kai kas nors paaiškės.”

„Suprantu, kad apmaudžių nesusipratimų pasitaiko, tačiau kodėl susitikimo organizatoriai, nors nuo incidento praėjo beveik savaitė, nė piršto nepajudino, kad apsaugotų vaikinus nuo persekiojimo? Kas juos reabilituos ar jų bent atsiprašys?” – svarsto J.Kundrotienė.

Sienų terliojimas – ne profesionalūs grafitai

„Kaip aš vertinu šitą situaciją? O kaip galima vertinti? Kviečia, ir ateini su gerais norais, siūlai, kaip sustabdyti chuliganus, o atsiduri policijoje, ir dar norima pasakyti, kad čia lyg ir koks sutapimas! Po tokių dalykų ignoruosime bet kokias miesto akcijas. Bėgs jaunimas iš tokio miesto, kur su juo taip elgiamasi”, – sako P.Kundrotas.

Vaikinas pasakoja grafitu puošiantis jau kelerius metus drauge su broliu Andriumi, P.Šematulskiu ir Algirdu bei Remigijumi Gataveckais, šiemet tęsiančiai magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Gataveckai juos ir sudomino grafitais kaip meno raiškos priemone, konsultuoja iki šiol, kuria bendrus darbus.

Šiemet jaunuoliai piešė grafitus Alytaus miesto ir rajono policijos komisariato ir radijo FM99 organizuotoje pilietinėje akcijoje „Ne tu vienas kelyje”, dalyvavo grafitų piešimo ant „Paramos” tvoros festivalyje, po jo sulaukė Alytaus pataisos namų administracijos kvietimo sukurti grafitą Pataisos namų krepšinio aikštelėje.

„Po susitikimo su komisariato viršininku Česlovu Mulma kalbėjomės apie galimybę dar kartą susitikti ir detaliau pakalbėti šia tema. Galiu pasakyti, kad tai daro 10–13 metų vaikai, kurie nelabai žino, kas yra grafitai. Mes tuo užsiimame profesionaliai, gruntuojame sienas, darome eskizus. Pasitaiko, kad jie apterlioja ir mūsų piešinius, kopijuoja parašus, bandėme tai paaiškinti ir policijoje. Dabar išėjo taip, kad mes atsiliepėme į savivaldybės kvietimą bendradarbiauti, o tapome atpirkimo ožiais”, – sako P.Kundrotas.

Pasak jo, tai pirmas atvejis, kai dėl grafitų jam tenka turėti reikalų su pareigūnais, iki šiol gatvėje jis niekada nebuvo sustabdytas ir kaip „įtartinas asmuo”.

Įvykiai Alytuje politikui priminė Kinijos kultūrinę revoliuciją

P.Kundrotas ir kiti grafitus propaguojantys jaunuoliai jau yra bandę ieškoti bendros kalbos su Alytaus miesto savivaldybe, siūlė bendradarbiauti. Pernai, tarpininkaujant jaunimą kuruojančiai Kultūros skyriaus vyr. specialistei Vilmai Liaukuvienei, vaikinai kreipėsi į merą, prašydami skirti miesto erdvių grafitams legaliai piešti. Pavasarį Alytaus miesto savivaldybė paskelbė konkursą tema „Aš myliu Alytų”, kuriame A.Kundroto sukurtas grafito eskizas laimėjo antrąją vietą ir buvo įgyvendintas per Miesto dieną ant specialių kartono skydų.

Vasaros pradžioje jaunuoliai, puoselėdami iniciatyvą Alytuje ieškoti legalių vietų grafitams, atėjo pas Seimo narį Julių Sabatauską.

„Būtent šie jaunuoliai, Pijus Šematulskis, broliai Kundrotai, Algirdas ir Remigijus Gataveckai, kreipėsi į mane ir pasiūlė populiarinti meniškus grafitus, parodyti, kaip ne teršti miesto sienas, o jį pagyvinti, nuspalvinti. Taip kilo idėja papuošti įmonės „Parama” tvorą. Surengėme pirmąjį grafitų festivalį, buvau jo globėjas. Atvažiavo komandų iš kitų miestų, visi džiaugėmės, kad pavyko. Norėčiau labai padėkoti Alytaus miesto savivaldybei, kad suteikė leidimą organizuoti tokią akciją, nes dabar jis kažin ar būtų duotas? Tai, kas šiuo metu vyksta Alytuje, grafitininkų persekiojimas man primena Kinijos kultūrinę revoliuciją ir „chunveibiniškus” metodus”, – sako J.Sabatauskas. Politiko manymu, pastatų sienas terliojančius chuliganus įmanoma suvaldyti tik vienu būdu – mieste reikia ieškoti erdvių, kur paaugliai galėtų reikštis, steigti būrelius, kuriuose vaikai sužinotų, kas yra meniški, legaliose vietose piešiami grafitai, o ne drausti ir stumti į pogrindį, kas be ko – ir skatina protestuoti prieš tokią suaugusiųjų „vertybių sistemą”.