Turistų grupės nariai vėliau gelbėtojams pasakojo, jog vyras buvo labai užsispyręs ir neklausė įspėjimų, kad į banguotą jūrą bristi pavojinga.

Pranešimą apie skęstantį žmogų gelbėtojai gavo iš policijos. Matyt, išsigandę užsieniečiai nesumojo skambinti ant persirengimo būdelių skelbiamu gelbėtojų numeriu, o susuko Europoje įprastu pagalbos telefonu 112.

Neringos gelbėjimo tarnybos viršininkas Gintaras Kuprys pasakojo, kad vienas gelbėtojas, rizikuodamas savo gyvybe, puolė į bangas, o kitas, stovėdamas ant kopos, bandė įžvelgti, kur yra skęstantis žmogus.

„Bangos buvo milžiniškos, o vėjas toks stiprus, kad sunku suprasti, kaip tam žmogui atėjo į galvą maudytis. Mūsų paplūdimiai įrengiami vakariečių pavyzdžiu, perimame iš jų visas taisykles, bet atvykę čia svečiai dažniausiai jų nepaiso. Atrodo, kad jie jaučiasi laukinių krašte, tai ir taisyklės čia nebegalioja. Kitas reikalas, kad vokiečiai nežino mūsų jūros ypatybių, kad čia yra duobių, srovių, o bangos verčia nuo kojų", – pasakojo G.Kuprys.

Po kurio laiko jūra vokiečio kūną atidavė pati.

Nors iki atvykstant greitosios pagalbos medikams gelbėtojai bandė atgaivinti N.Klozę, gyvybės ženklų vyras neberodė. Medikai konstatavo mirties faktą, ir tuo jų darbas buvo baigtas.

Įvykio vietoje atsiradę policininkai iškvietė Liudo Statkaus ritualinių paslaugų įmonės katafalką. Ši įmonė su „Neringos komunalininku“ yra sudariusi sutartį dėl nemokamo neringiškių nuvežimo į Teismo medicinos instituto Klaipėdos ekspertinį skyrių.

Kalbėsena priminė banditą

Žinia apie nelaimę pasiekė ir vokiečius Lietuvoje priėmusios turizmo agentūros „Eurikos turas“ vadovę Laimą Laurinavičienę. Moteris buvo nemažai girdėjusi apie apverktiną uostamiesčio ekspertinio skyriaus būklę, kokiomis siaubingomis sąlygomis čia laikomi mirusieji ir susirūpino, kad velionis būtų laikomas pagarbiai.

„Susisiekiau su „Aternos“ darbuotoja ir susitariau, kad kūną priimtų į šaldymo patalpą. Iš policijos sužinojau, kad skrodimas atliekamas nebus, tad vežti velionį į morgą nebuvo reikalo, – pasakojo L.Laurinavičienė. – Paskambinau L.Statkui ir paprašiau, kad kūną vežtų į Joniškės gatvę. Bet susitarti su šiuo žmogumi man nepavyko.

Bendravimo tonas vertė įtarti, kad kalbu su nusikaltėliu. Negaliu iki šiol atsitokėti nuo to pokalbio. Mūsų klientas – labai didelis ir įtakingas Vokietijos laikraštis, organizavęs ištikimiems savo skaitytojams kelionę. Siekiau, kad mirusysis būtų laikomas ne dvokiančiame šaldytuve, o normalioje aplinkoje. Norėjau išvengti gėdos".

Vokiečiai - šokiruoti

L.Laurinavičienė įsitikinusi, kad susikalbėti su L.Statkumi jai nepavyko todėl, kad jau pirmomis pokalbio minutėmis šis išsiaiškino, jog agentūra neketina jo įmonės samdyti velioniui parvežti į tėvynę.

Turizmo agentūros direktorė pasakojo, kad L.Statkus kategoriškai atsisakė vežti velionį į „Aterną“. Moteris tikino daug kartų kartojusi klausimą, kur bus nugabentas kūnas, tačiau atsakymo nesulaukusi.

„Pokalbis baigėsi tuo, jog L.Statkus pareiškė, kad baigėsi jo darbo laikas ir padėjo ragelį, taip ir neatsakęs į mano klausimą“, – tikino L.Laurinavičienė. – Beje, jis už kūno nuvežimą pareikalavo 340 litų".

Turizmo agentūros vadovė laukė penktadienį vakare žinių iš Vokietijos.

N.Klozės 92 metų močiutei apie nelaimę pranešė pastorius. Senolė kartu su kitais artimaisiais vakar turėjo nuspręsti, ar pageidaus skrodimo. Laidoti velionį apsiėmė viena Vokietijos laidojimo įmonė.

Nors L.Laurinavičienė tikino, kad nepasakojo vokiečių turistams apie L.Statkaus elgesį, užsieniečiai jau vakar Lietuvoje pradėjo laidojimo reikalus gerai išmanančio advokato paieškas. Jie ketina ne tik demaskuoti esą nesąžiningą laidojimo verslą mūsų šalyje, bet ir apie tai skandalingai pranešti visam pasauliui.

Kol kas nelabai aišku, kas labiausiai šokiravo vokiečius. Patys jie apie tai nelinkę viešai kalbėti. Panašu, kad užsieniečiai nesuvokia, kodėl velionio negalima paimti iš ekspertinio skyriaus, kodėl už kūno nuvežimą reikalaujama pinigų, nesuvokia, kad Vokietijoje ir Lietuvoje įstatymai, reglamentuojantys, kaip elgtis nelaimės atveju, skiriasi.

Uostamiesčio teismo medicinos ekspertai mano, kad skenduolio kūnas į Vokietiją iškeliaus ne anksčiau kaip kitą savaitę.

Įsitikinęs savo teisumu

L.Statkus įsitikinęs, kad viską padarė teisingai. Nors policija tyrimo dėl nelaimės nepradėjo ir nedavė nurodymo atlikti skrodimą, šios procedūros velionis neišvengs.

„Juk tai draudiminis įvykis. Argi „Aterna“ nustatys, ar tas žmogus buvo girtas, ar ši įmonė gali išrašyti mirties liudijimą? Pagaliau visiškai tikėtina, kad Vokietijos ambasada duos nurodymą atlikti tokį tyrimą. Mano įsitikinimu, ta moteris iš agentūros neturėjo rimtų įgaliojimų, – kalbėjo L.Statkus.

– Kas tai per firma? Kiek laiko ji dirba? Ar turi patirties? Ta moteris man pati sakė, kad jos darbo praktikoje tai pirmas mirties atvejis, todėl ji ir nežino, kaip elgtis. Aš į jos darbą nelendu, tai ir jie tegu man nenurodinėja, kur vežti mirusiuosius".

Lavonai pardavinėjami?

Klaipėdos teismo medicinos ekspertų vadovas Vidmantas Armonas įsitikinęs, kad abu šio konflikto dalyviai yra savotiškai neteisūs.

Medikas jau ne vienus metus kovoja, kad pagaliau būtų įteisinta, kur vežti velionius, kurių mirties priežastį nustato ekspertai. Kūnai, V.Armono manymu, gali būti laikomi ir laidojimo įmonių šaldytuvuose. Jei tai būtų reglamentuota teisės aktų, nebūtų vietos neteisėtai konkurencijai.

Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos valdybos pirmininkas Gintautas Gylys įtaria, ar nebus L.Statkaus įmonė su Neringos policija susijusi neteisėtais ryšiais. Jeigu sutartis su L.Statkumi sudaryta tik dėl neringiškių kūnų gabenimo, kodėl Neringos policijos budėtojai turi vienintelį šios įmonės telefoną ir visada kviečia tik jos katafalką.

„Tai labai panašu į lavonų pardavimą. Tik neaišku, kodėl tai akivaizdžiai matoma, bet nieko nejaudina“, – piktinosi G.Gylys.

Laikinai pavaduojantis Neringos policijos viršininką Rimantas Milkintas tikino apie kokius nors korupcinius susitarimus su klaipėdiečio ritualinių paslaugų įmone negirdėjęs ir neįtaręs, bet žadėjo tuo būtinai pasidomėti.