"Mes, prie Nemuno užaugę, mylim savo miestą Kauną", – dainuojama populiarioje dainoje. Nepaisant nuolatinių diskusijų apie šių miestų panašumus ir skirtumus, ne tik kauniečiai važiuoja pasisvečiuoti į sostinę, bet ir vilniečiai mieste prie Nemuno randa tai, ko pasigenda sostinėje. Atėjus metui apsipirkti, daugelis vilniečių pernelyg nesukdami galvos lekia į sostinės "Akropolį" ar naršo po centre esančias parduotuves.

Tačiau išrankiausiems pirkėjams to negana.

"Kartais nuvažiuojame į "Akropolį" arba "Megą" Kaune. Ten aplinka malonesnė, be to, galima rasti kitokių drabužių nei sostinėje. Patiems kauniečiams jie dažnai būna neįdomūs, o Vilniuje patikusių mano dydžio drabužių dažnai greitai nelieka. Nuvažiavusi beveik visuomet ten sutinku draugų iš Vilniaus, taigi tikrai nesu vienintelė tokia", – šypsojosi vilnietė Ramunė.

Daugeliui parduotuvių išsikrausčius iš Laisvės alėjos į prekybos centrus kartu iškeliavo ir dideli turistų srautai. "Gal kauniečiams dėl to nelabai smagu, bet pravažiuojantiems žmonėms labai patogu. Jei važiuoju iš Vilniaus pro Kauną kur nors toliau, nereikia lįsti į miesto gilumą. Todėl dažnai užsuku apsipirkti į prekybos centrus", – sakė vadybininkas Artūras.

Jaunimas ieško linksmybių

"Kaune yra daug dalykų, kurių neturi Vilnius: Botanikos, Zoologijos sodai, Kauno marios, išskirtiniai muziejai. Vilniečiai mėgsta papietauti ar pavakarieniauti plaukiodami laivu ir žvelgdami į Raudondvario bažnyčią. Didžiuojamės gražiausiais Lietuvoje santuokų rūmais", – savo miestą gyrė Kauno regiono turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius.

Daug vilniečių Kauną apžiūrėti nusprendžia laukdami kelionės iš pigius skrydžius siūlančio oro uosto. Tačiau pramogų ieškančiam jaunimui dažniausiai rūpi ne muziejai.

"Esu šiek tiek netradicinis, dažnai važiuoju ne iš Kauno į Vilnių, o atvirkščiai. Tikslas tėra vienas ir labai paprastas: klubas "Exit". Geresnio už jį nesu radęs nei Lietuvoje, nei kitose Baltijos šalyse. Šiais laikais juk nėra didelio skirtumo, kur linksmintis, kai turi automobilį. Per patį transporto piką iš vieno Vilniaus galo į kitą nuvažiuočiau per valandą, per tiek pat laiko nuvažiuoju į Kauną", – sakė Andrius Milinavičius.

Draugų kompaniją vaikinas neseniai suagitavo aplankyti Zoologijos sodą. "Kažin kiek vilniečių jame lankėsi bent per pastaruosius keletą metų? Mes nuvažiavome ir tikrai puikiai praleidome laiką, – džiaugėsi A.Milinavičius. – Smagu aplankyti vietas, kuriose seniai nesi buvęs, tuo labiau kad Kaunas nuo Vilniaus visai netoli."

Greito maisto sostinė

Liaupsių vilniečiai negaili Kauno "Akropolyje" įsikūrusiam greitojo maisto vištienos restoranui KFC. Nors prieš jam atsidarant gyvūnų mylėtojai protestavo, kad į rinką žengia paukščių kankintojai, traškią vištieną pamėgo ne tik kauniečiai, bet ir miesto svečiai.

"Žinau, kad kvailystė, bet kažkada taip užsimaniau tų sparnelių, kad įkalbėjau draugus vien dėl to važiuoti į Kauną", – juokėsi vilnietė Jolita.

Kebabų žinovai taip pat tikina, kad Kaune jie gardesni nei sostinėje. "Kaune bet kuriuo paros metu gali nuvažiuoti ar nueiti prie kioskelio ir pavalgyti šilto skanaus maisto. Vilniuje net jei yra kebabinių, joms iki kauniškių toli", – tikino studentas Darius.

"Kaune maitinimo įstaigų aptarnavimo kultūra tikrai geresnė nei Vilniuje. Nors picerijoje "Pas Paolo" dabar kainos jau šiek tiek pakilo, skanesnių picų tikrai niekur nėra. Žinoma, kasdien neprivažinėsi, kai degalų kainos taip pakilo, bet retkarčiais tikrai verta ten net iš sostinės nuvažiuoti", – garsią Kauno piceriją gyrė buvusi kaunietė Rasa.

Paslaugos pigesnės

"Man jau reikia kirptis, bet noriu į Kauną – ten pigiau", – interneto dienoraštyje rašo Andrius ir iškart sulaukia daugybės pritariančių komentarų. Automobilių taisyti ar jiems dalių pirkti čia važiuoja vairuotojai. Iš Vilniaus į Kauną skuba ir norintys susitaisyti dantis. Sako, ten geriau ir pigiau.

"Žinoma, turime klientų iš Vilniaus. Būna, kad žmonės, seniau gyvenę Kaune, pripranta ir persikraustę į sostinę ne tik patys nenori keisti odontologo, bet ir rekomenduoja mus draugams vilniečiams. Todėl nesistebime sulaukę klientų iš sostinės", – sakė kaunietė odontologė Dalia Vaitkevičienė.

"Man tai veikiau įpročio dalykas. Kirpėją Vilniuje jau radau, o pas odontologą vis dar važiuoju į Kauną, nors negyvenu jame jau daugiau nei penkerius metus. Ta proga visuomet ir po senamiestį pavaikštinėju", – pasakojo buvusi kaunietė Marija.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Šokas, virtęs trigubu džiaugsmu

Ant to paties grėblio – trečiąkart

Rugsėjo 1-ąją į gatves geriau nelįsti