Praėjusį rudenį sraigtasparniu į pajūrio miestus atskridęs R.Paksas vaikams dalijo karamelinius saldainius, įsuktus į mėlynus popierėlius su užrašu „Rolandas -kietas riešutėlis".

Rugsėjo 21-ąją Kretingos J.Pabrėžos gimnazijos stadione susirinkę vaikai buvo pakviesti apžiūrėti kandidato į Prezidentus sraigtasparnio. Priėjo išsirikiavo eilė. Iš šio sraigtasparnio išlipantys vaikai gavo po kelis saldainius.

Tada baigdamas dalyti saldainius R. Paksas žemaitiškai kreipėsi į stadione susirinkusius kretingiškius: „Kai mane išrinks Prezidentu, už kiekvieną išsaugotą šių saldainių popierėlį gausite po kilogramą saldainių".

Toks pažadas suviliojo vaikus. Kretingos rajono vicemeras ir Liberalų demokratų partijos Kretingos skyriaus pirmininkas Virginijus Domarkas sakė, kad pasibaigus renginiui stadione nesimatė nė vieno saldainio popierėlio.

Moteriai gaila suvedžiotų vaikų

Rudenį duotas R.Pakso pažadas buvo prisimintas kretingiškės laiške redakcijai. Savo keturmečio anūko Andriaus vardu moteris klausė: „Kur man kreiptis, norint gauti pažadėtus saldainius? Aš tą popierėlį išsaugojau".

„Lietuvos rytui" Andriaus močiutė papasakojo, kad į sraigtasparnį su anūku buvo įlipusi ir ji. Jie abu gavo tris saldainius. Kretingiškė tokį viešai duotą R.Pakso pažadą prisiminė ne dėl saldainių: „Rinkimų metu įprasta meluoti suaugusiesiems. Tačiau jie patys turi suprasti, kuriais pažadais tikėti, kuriais -ne. Bet negalima naudotis vaikų patiklumu ir apgaudinėti juos".

Kretingos gyventoja stebėjosi, kad po R.Pakso pergalės Prezidento rinkimuose jau praėjo kone trys savaitės, tačiau apie pažadą Kretingos vaikams iki šiol niekas neužsiminė.

Saldainiai buvo dalijami visur

Du R.Pakso saldainių popierėlius iki šiol saugantis dvylikametis kretingiškis Simonas Burba sakė, kad gimnazijos stadione į sraigtasparnį buvo įlipę keli šimtai vaikų.

Iš viso tą dieną buvo išdalyta keli kilogramai saldainių. Tačiau saldainių popierėlius išsaugojo ne visi. „Kai kurie mano draugai tuos popierėlius išmetė. Vieni nemanė, kad R.Paksą išrinks Prezidentu, kiti netikėjo, jog bus prisimintas pažadas duoti po kilogramą saldainių", - pasakojo Simonas.

Palangiškiai prisiminė, kad į specialius popierėlius įvynioti saldainiai žmonėms buvo gausiai dalijami renkant parašus už Prezidento rinkimuose kandidatavusį R.Paksą. Prieš pat rinkimus apie tris kilogramus tokių saldainių gavo vaikai, Palangoje stebėję Kalėdų eglės įžiebimą.

Nei tuomet Palangoje, nei kituose pajūrio miestuose, kur sraigtasparniu skraidė R.Paksas, saldainių gavusiems vaikams nieko nebuvo žadama. Kretingos liberaldemokratų lyderio V.Domarko manymu, į Kretingoje pažadėtą kilogramą saldainių dabar gali pretenduoti visi, išsaugoję saldainių popierėlius.

Kai kurie liberaldemokratai sunkiai įsivaizdavo, kaip vaikams bus dalijami saldainiai. Jie įsitikinę, kad R.Paksui pažadas Kretingoje tiesiog išsprūdo.

Dalybos nukeltos vasarai

„Priminti to pažado nereikia, nes jis nėra užmirštas, – pasiteiravus apie saldainius „Lietuvos rytui“ sakė vienas artimiausių R.Pakso bendražygių Gintaras Šurkus. – Galiu garantuoti, kad visi R.Pakso rinkimų pažadai bus įvykdyti“.

Liberaldemokratas sakė, kad dabar svarstomas geriausias būdas, kaip išdalyti pažadėtuosius saldainius.

Labiau linkstama prie to, kad saldainiai vaikams būtų dalijami Vaikų gynimo dieną birželio 1-ąją.

G.Šurkus siūlytų popieriukų keitimą į saldainių kilogramą vaikams surengti per Europos oro balionų čempionato atidarymą Vilniuje rugpjūčio 1 dieną.

Pasiteiravus, kodėl Kretingos vaikams saldainių reikės laukti iki vasaros, išrinktojo Prezidento atstovas paaiškino, kad Anglijos karalienė savo gimtadienį švenčia ne tą dieną, kurią gimė, o tada, kai yra geriausias oras.