Dar 2002-ujų pabaigoje kaunietė nusiuntė laišką Seimo vadovui Artūrui Paulauskui, kuriame teiravosi, kokiose draudimo bendrovėse apdraustas R.Ruzą vežęs Seimo autoūkio automobilis, taip pat automobilio vairuotojo bei M.Ruzienės vyro sveikata ir gyvybė.

M.Ruzienė rėmėsi Seimo narių darbo sąlygų įstatymu, kuriame yra nuostata, kad parlamentaro sveikata ir gyvybė draudžiami valstybės lėšomis.

Tačiau našlė gavo atsakymą, esą nėra įstatymo, reglamentuojančio Seimo narių draudimo sąlygas ir tvarką. „Visiškas absurdas. Automobilis, vairuotojas apdraudžiami, o Seimo narys gabenamas kaip lagaminas. Bet kurioje normalioje valstybėje ir normaliame parlamente tokie dalykai neįmanomi", - piktinosi M.Ruzienė.

Moterį nuolat konsultuoja teisininkai, kurie taip pat neabejoja jos teisumu.

Nelaimė apvertė gyvenimą

Dabar M.Ruzienė ir dvi jos mažametės dukterys per mėnesį kartu gauna 1000 litų „Sodros" pašalpą. „Mano ir dukterų gyvenimas po nelaimės apsivertė aukštyn kojomis. Rimantą pražudė darbas Seime", - kalbėjo kaunietė.

„Jei panašiomis aplinkybėmis mirtų aukštas pareigas užimantis pareigūnas, valdžia greitai sukrustų. Kadangi žuvo tik eilinis Seimo narys, šią nelaimę kai kas bando kuo greičiau užmiršti", - svarstė M.Ruzienė.

Įstatyme numatytas parlamentarų gyvybės draudimas skatina ją kovoti iki galo. „Galbūt panaši situacija Lietuvoje pasikartos tik po kelių dešimtmečių, tačiau man reikia gyventi dabar, todėl šio reikalo taip paprastai aš tikrai neketinu palikti", - kalbėjo žuvusio Seimo nario našlė.

Nebuvo statutinis pareigūnas

Pasidomėti savo žuvusio kolegos našlės pretenzijomis buvo nurodyta ir parlamento Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovui socialdemokratui Algirdui Sysui. Pirmadienį A.Sysas informavo Socialdemokratinės koalicijos frakciją, kad galimybių padėti M.Ruzienei gauti didesnę kompensaciją nėra.

A.Syso teigimu, pagal Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymą, R.Ruzo našlei po pusmečio turėtų būti išmokėta 88 tūkst. litų kompensacija dėl vyro žūties darbo metu. Seimo komiteto vadovo teigimu, M.Ruzienė bando pretenduoti į kompensaciją, kuri mokama tarnybos metu žuvusių statutinių pareigūnų artimiesiems. Tokiu atveju ji galėtų tikėtis dešimties metų darbo užmokesčio dydžio kompensacijos - apie pusės milijono litų.

„Bet R.Ruzas nebuvo statutinis pareigūnas, todėl tokia kompensacija artimiesiems nepriklauso", - teigė A.Sysas.