Anot J. Oleko, tik kompromisinis Maskvos ir Vakarų bendravimas yra abipusiai naudingas.

Norvegija informavo, kad Rusija, reaguodama į NATO ministrų poziciją, ketina laikinai nutraukti karinį bendradarbiavimą su Aljansu. Lietuvos Krašto apsaugos ministras sako, kad toks Rusijos sprendimas gali tik dar labiau pabloginti tarptautinius santykius. Rusija atšaukė dalyvavimą pratybose Baltijos jūroje, smerkia JAV ir Lenkijos sutartį ir Vakarų spaudžiama neskuba išvesti pajėgų iš Gruzijos.

NATO šalių užsienio reikalų ministrai antradienį pareiškė, kad tolimesnis Aljanso bendradarbiavimas su Rusija priklausys nuo šios pastangų vykdyti įsipareigojimą atitraukti pajėgas Gruzijoje į prieškonfliktines pozicijas.

Trečiadienį Norvegijos ambasada Maskvoje sulaukė telefono skambučio iš „aukštas pareigas turinčio Rusijos Gynybos ministerijos pareigūno“, kuris pareiškė, kad Maskva planuoja „įšaldyti karinį bendradarbiavimą su NATO ir šalimis sąjungininkėmis“, naujienų agentūrai AP pasakojo Norvegijos gynybos ministerijos sekretorius Espenas Barthas Eide.

Anot jo, Rusijos pareigūnas taip pat pareiškė, kad netrukus norvegai gaus oficialų apie tai informuojantį laišką.

Anot naujienų agentūros „Interfax“, jų karinis-diplomatinis šaltinis informavo, jog Rusija peržiūri savo karinio bendradarbiavimo su NATO 2008-aisiais planus.

Rusijos karinis jūrų laivynas atšaukė savo dalyvavimą manevruose Baltijos jūroje. Jie buvo planuojami pagal partnerystę su NATO.

Tokių žingsnių Rusija ėmėsi, kai NATO užsienio reikalų ministrai antradienį paskelbė, kad po rusų invazijos į Gruzijos teritoriją įprastas bendravimas su Maskva nebeįmanomas.

Rusija taip pat smerkia trečiadienį Varšuvoje pasirašytą Jungtinių Valstijų ir Lenkijos sutartį dėl priešraketinės gynybos, nes ji esą paskatins naujas ginklavimosi varžybas Europoje ir už jos ribų.

JAV ir Lenkija teigia, kad priešraketinės gynybos sistema padės apsisaugoti nuo galimų išpuolių iš tokių priešiškų valstybių kaip Iranas.