„Nors ir patenkinti, kad šįmet vilkikui nebus uždrausta įvažiuoti į Lietuvą, „ILGA-Europe“ asociacija ir Lietuvos gėjų lyga nusivylė, kad dviejų didžiausių Lietuvos miestų merai ir vėl parodė ES kovos su diskriminacija principų bei įstatymų nepaisymą ir nepagarbą jiems”, - trečiadienį pareiškė Lietuvos gėjų lygos (LGL) pirmininkas Vladimiras Simonko.

DELFI primena, kad Vilniaus miesto valdžia šiemet, kaip ir pernai, nedavė leidimo „tolerancijos vilkikui” sustoti Rotušės aikštėje.

Vilkiko į miestą neįsileido ir Kauno valdžia.

LGL taip pat pareiškė nusivylimą, kad akcijos organizatorė EK pritarė kompromisui ir sutiko renginį organizuoti prekybos centro aikštelėje.

DELFI žiniomis, gėjus labiausiai nuvylė tai, kad prašydami savivaldybės leidimo akcijai organizatoriai neįtraukė jų pasirodymo į programą - taip esą siekta šiemet akciją Vilniuje surengti bet kokia kaina.

Skundų daugėja

Nors patys homoseksualai prie „tolerancijos vilkiko“ nepasirodė, jiems renginio organizatoriai skyrė nemažai dėmesio.

„Mažumos egzistuoja, jos yra visuomenės dalis ir jas reikia saugoti. Lietuvoje daugiausiai kalbama apie lytinės orientacijos mažumas, tačiau mums labai nesinorėtų, kad šio sunkvežimio akcija būtų užgožta vien tik šios mažumos problemomis, kad ir kokios svarbios jos būtų“, - kalbėjo EK atstovybės Lietuvoje vadovas Kęstutis Sadauskas.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėjas Valdas Dambrava teigė, kad tarnybą pasiekia vis daugiau skundų dėl diskriminacijos. Pernai jų suskaičiuota 164, šiemet jau dabar yra gerokai per šimtą.

„Tyrimai rodo, kad mūsų šalis yra pati homofobiškiausia Europoje. Lietuviai netolerantiški ne tik dėl seksualinės orientacijos - nepriima kito tikėjimo, kitos rasės žmonių, nepageidauja gyventi su jais kaimynystėje“, - sakė V. Dambrava.

Kliūčių ruožas - vežimėliu

„Tolerancijos vilkikas“ jau penktus metus iš eilės keliauja per Europos Sąjungos šalis.

Prie vilkiko trečiadienį atėję vilniečiai galėjo susipažinti su kampanijos idėja ir tikslais, pabendrauti su diskriminuojamų grupių nariais, neįgaliųjų vežimėliu įveikti kliūčių ruožą ir įsitikinti, kokių nepatogumų kasdieniame gyvenime patiria judėjimo negalią turintys žmonės.

Prie sunkvežimio koncertavo neįgaliųjų muzikos grupė „Impulsas“, akcijos dalyviai taip pat dalyvavo karaoke konkurse, kuriame buvo dainuojamos dainos, pabrėžiančios žmonių skirtybes ir pagarbą visiems.

„Tolerancijos vilkikas“ šiemet į Lietuvą atvyko iš Estijos, toliau važiuos į Vengriją.