Klaipėdoje Gruzija palaikoma tik žodžiais. Bet tikrai ne dėl to, kad klaipėdiečiai nenorėtų padėti kare nukentėjusiems gruzinams. Paprasčiausiai, nėra kam surinkti ir nuvežti į Vilnių labdaros.

Klaipėdos miesto savivaldybės atstovai mano, kad tai visuomeninių organizacijų darbas. Bet šios organizacijos neturi galimybės surinkti iš gyventojų aukojamų daiktų.

Paramos negalėjo priimti

Uostamiestyje pirmieji padėti kare nukentėjusiems žmonėms panoro verslininkai. Rolandas Bražinskas susitiko su vienos įmonių, veikiančių Gruzijoje, vadovu Nikoloz’u Nadirahsviliu. Jis pasakė verslininkams, kokios paramos šiuo metu Gruzijai reikia.

Labiausiai nuo karo nukentėjusiems žmonėms trūksta sausų maisto ruošinių, konservuotų produktų, maisto kūdikiams, higienos priemonių, vaikiškų sauskelnių. Medikamentų netrūksta. Jais nukentėjusiuosius aprūpina Jungtinių Amerikos Valstijų Raudonasis kryžius.

„Mus tikrai sujaudino situacija Gruzijoje. Norime padėti nukentėjusiems žmonėms. Šimtai tūkstančių gyventojų neteko savo namų arba juos paliko ir dabar gyvena palapinių miesteliuose“,– kalbėjo R.Bražinskas.

Verslininkai perduos pinigus Vilniuje esančiam Savanorių centrui, kuris supirks reikiamus daiktus.

„Man apmaudu, kad daugeliui skambinusių klaipėdiečių, kurie norėjo paaukoti maisto ir reikiamų daiktų Gruzijai, turėjome atsakyti. Mes neturime galimybės surinkti labdaros. Tam reikia žmonių, patalpų ir transporto nuvežti daiktus į Vilnių“,– apgailestavo verslininkas.

Pelną už vėliavas paaukos

Verslininkai įvairiais būdais sugalvoja remti nuo karo nukentėjusius Gruzijos žmones. Bendrovė "Rodiklis" visą pelną, gautą už parduotas Gruzijos valstybines vėliavas, atiduos Raudonojo kryžiaus draugijai. "Vos spėjame gaminti Gruzijos vėliavas, mažas vėliavėles ant automobilių. Bet pelnytis iš karo nenorime. Gautą pelną atiduosime Raudonojo kryžiaus draugijai. Per ją pinigai pasieks Gruziją",– sakė "Rodiklio" generalinis direktorius Robertas Reklaitis.

Jis apskaičiavo, kad Gruzijos vėliavų jau parduota už 15 tūkstančių litų.

Kviečia aukoti telefonu

Vilniuje esančio Savanorių centro projektų vadovė Jurgita Margau teigė sulaukianti skambučių iš klaipėdiečių. „Žmonės nori paaukoti drabužių, maisto, klausia, kur klaipėdiečiai gali pristatyti šiuos daiktus. Šiuo metu prašome gyventojų nešti tik higienos priemonių ir maisto, ypač kūdikių. Deja, surinkimo punktai yra tik Vilniuje, todėl klaipėdiečiai prie aukų gali prisidėti pervesdami pinigų į specialias sąskaitas“,– sakė J.Margau.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos Klaipėdos komiteto sekretorė Dalytė Fabijonavičienė patvirtino, kad uostamiestyje iš gyventojų labdaros Gruzijai niekas nerenka. „Vilniaus skyrius tai daro, o mes neturime nei kur tuos daiktus laikyti, nei kaip juos nugabenti į sostinę. Su jaunaisiais savanoriais ketiname eiti į gatves ir rinkti piniginę paramą nukentėjusiems nuo karo Gruzijoje“,– sakė D.Fabijonavičienė.

Ji patarė žmonėms, norintiems padėti Gruzijai, skambinti trumpaisiais telefonais. Paskambinusieji numeriu 1891 paaukos 5 litus, o surinkę numerį 1892 – 10 litų. Mokamieji telefonų numeriai veiks iki rugsėjo keturioliktos dienos. Taip pat galima pervesti pinigų į specialią Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos atidarytą sąskaitą.

Per ilgąjį savaitgalį lietuviai telefonu paaukojo jau 229 700 litų. Dar 98 tūkstančiai litų buvo pervesti tiesiai į Raudonojo kryžiaus sąskaitą.

Surinkti pinigai bus atiduoti Gruzijos Raudonajam kryžiui. Už lietuvių paaukotas lėšas bus perkama trūkstamo vandens, maisto, medikamentų, palapinių.

Kviečia duoti kraujo

Lietuvos nacionalinis kraujo centras nukentėjusiesiems į Gruziją siunčia saugyklose saugomo vaistinio preparato albumino atsargų. Jis skiriamas ligoniams po sunkių traumų, nudegimų, kai reikia atkurti cirkuliuojančio baltymo kiekį. Jau perduoti 192 albumino flakonai.

Vaistinis preparatas pagamintas iš Lietuvos kraujo donorų plazmos. Atsargoms sukaupti reikėjo beveik 1600 kraujo donorų šviežiai užšaldytos plazmos.

Klaipėdos kraujo centras taip pat kviečia visus klaipėdiečius tapti donorais. „Mes visada kviečiame žmones ateiti į mūsų centrą. Donorai gali išgelbėti ne tik Lietuvos, bet ir Gruzijos ligonių gyvybes“,– sakė Lietuvos nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo vadovė Aelita Skarbalienė.

Aukoti nuo karo nukentėjusiems Gruzijos piliečiams galima:

Telefonais:

1891 – 5 litai

1892 – 10 litų

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus sąskaitos:

AB SEB bankas Nr. LT 277044060000908211

AB bankas „Hansabankas“ Nr. LT 727300010002448010