44 parlamentarai iki šiol negali pasigirti savo rinkėjams, jog Seime buvo pr Šimtas jų pateiktas įstatymo projektas. Pusė tokių seimūnų - valdančiųjų socialdemokratų ir socialliberalų atstovai, taip pat šalies vadovo posto siekę parlamentarai ir išrinktasis Prezidentas Rolandas Paksas.

Nestūmė - nepavyko

"Prastumti" bent vieno projekto nepavyko 14 Socialdemokratinės koalicijos (SDKF) ir 8 Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijų nariams. Panašiai sekėsi ir 5 liberalams, 5 libdemams, taip pat keliems mažesnių Seimo frakcijų atstovams.

Kai kurie jų jokio įstatymo projekto net nesiūlė. Tai - liberalas Algirdas Gricius, libdemai Vytautas Lapėnas, Alvydas Medalinskas, socialliberalai Algirdas Monkevičius, Kęstutis Skamarakas, Valerijus Tretjakovas, SDKF nariai Vytautas Saulis ir Jurgis Utovka, radikalios Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Gabrielius Mincevičius. Kol kas vienas tokių - ir neseniai Seimo nario mandatą gavęs Antanas Valys (SDKF).

Kiti parlamentarai mėgino siūlyti įvairius įstatymų projektus, tačiau jie buvo atmesti, ats Šimti ar iki šiol dulka Seimo stalčiuose. Dauguma tokių seimūnų per daugiau kaip dvejus darbo parlamente metus tesugebėjo pasiūlyti po keletą projektų.

Seimo vangieji

Tai - socdemai Ona Babonienė, Vydas Baravykas, Mindaugas Bastys, Sergejus Dmitrijevas, Edvardas Kaniava, Gediminas Kirkilas, Gintautas Mikolaitis, Vladimiras Orechovas, Visvaldas Nekrašas, Rimantas Sinkevičius, Alfonsas Pulokas, Saulis, Valys, NS frakcijos nariai Vasilijus Fiodorovas, Egidijus Klumbys, Monkevičius, Juozas Palionis, Valerijus Simulikas, Skamarakas, Vaclovas Stankevičius, Tretjakovas, libdemai Paksas, Lapėnas, Jonas Čiulevičius, Eugenijus Maldeikis, Medalinskas, liberalai Gricius, Jonas Jučas, Aleksanderis Poplavskis, Klemensas Rimšelis, Romas Sedlickas, konservatoriai Andrius Kubilius, Arvydas Vidžiūnas, Antanas Stasiškis, krikdemai Algirdas Saudargas ir Petras Gražulis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Mincevičius, Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos narė Janė Narvilienė.

Pr Šimti siūlomą įstatymą Seime ne visada padeda ir partijos užnugaris. Antai Seimas nepriėmė nė vieno Lietuvos krikščionių demokratų lyderio Kazio Bobelio, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininko Povilo Jakučionio, Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos pirmininko Gedimino Vagnoriaus, radikalių Lietuvos laisvės sąjungos ir Lietuvos liaudies sąjungos "Už teisingą Lietuvą" lyderių Šustausko ir Juliaus Veselkos teiktų įstatymų projektų.

"Prezidentai" - tingoki

Toli gražu ne visas parlamentinės veiklos galimybes išnaudojo ir prezidento posto siekę Seimo nariai. Tarkim, Seimas nepriėmė nė vieno iš 6 įstatymų projektų, kuriuos siūlė išrinktasis Prezidentas Paksas. Politikas per dvejus darbo parlamente metus taip pat pateikė 9 įvairių įstatymų projektų pasiūlymus.

Panašiai sekėsi ir Pakso politinei sąjungininkei - Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos lyderei Kazimirai Prunskienei. Seimas nepriėmė nė vieno iš 5 jos teiktų projektų. Tačiau parlamentarė pateikė net 32 įvairius pasiūlymus. Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Bobelis įstengė pateikti tik vieną įstatymo projektą (Seimas jo nepriėmė) ir du pasiūlymus, o Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Šustauskas nesugebėjo nė tiek.

Aktyvesni parlamente buvo Algimantas Matulevičius (priimti 2 iš 16 įstatymų projektų, pateikta 15 pasiūlymų), Stanislovas Buškevičius (priimtas 1 iš 9 registruotų įstatymų projektų, pateikta 18 pasiūlymų) ir Veselka (teikė 11 įstatymų projektų, iš jų Seimas nepriėmė nė vieno; registravo 39 pasiūlymus).

Palyginti su buvusiais konkurentais, aktyviau įstatymų leidyboje dirbo socdemas Vytenis Andriukaitis (11 iš 27 projektų), centristų lyderis Kęstutis Glaveckas (24 iš 51), NS pirmininkas Artūras Paulauskas (17 iš 25).