Vien perėjęs pagrindinę Kauno gatvę - Laisvės alėją - praeivis gali joje suskaičiuoti iki dvidešimties ar daugiau elgetų. Dauguma jų savo "verslu" vasarą užsiima lauko kavinėse, įkyriu išmaldos kaulijimu trukdydami kauniečiams bei glumindami Kauną aplankiusius turistus.

Anot miesto valdžios, elgetaujantys kauniečiai (prie jų, beje, prisijungia ir iš mažesnių miestelių iki Kauno tokiu pačiu tikslu kone kasdien atvažiuojantys gyventojai) prisideda prie neigiamo įvaizdžio formavimo užsieniečių akyse.

"Elgetaujančių drausminimui kartkartėmis surengiami reidai, mūsų socialiniai darbuotojai aiškinasi priežastis, kas veja žmones į gatvę prašyti išmaldos. Kai kurie iš jų net nežino, kad reikalui esant, gali pasinaudoti socialine parama", - Eltai aiškino savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus.

Jo teigimu, gavę iš socialinių darbuotojų naudingos informacijos, dalis nepriteklių kamuojamų piliečių jau nebeeina pagalbos ieškoti gatvėje - susitvarkė dokumentus ir gauna pašalpas ar vienkartines finansines išmokas. Tačiau yra tokių, kurie atkakliai laikosi savo, nes elgetaudami susirenka keliskart daugiau pinigų, negu gautų paramos iš savivaldybės. Kai kam elgetavimas - ne tik gyvenimo būdas, bet ir pelningas verslas, per mėnesį duodantis porą trejetą tūkstančių jokiais mokesčiais neapmokestinamų pajamų.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius sako, kad niekas neketina Kaune nustatinėti specialių vietų, kuriose būtų leidžiama elgetauti. Šito tai tikrai nebus.

Jo manymu, pirmiausia tais, kurie turistų dažniausiai lankomose Kauno centro vietose nepaiso jokių taisyklių, privalu rūpintis Centro seniūnijai. Kituose rajonuose - kitoms seniūnijoms. Jeigu jų specialistai matys, kad sudrausminti elgetas per mažai turi galių, tai pasikvies į talką policijos pareigūnų. Tuomet bus galima tikėtis daugiau tvarkos miesto gatvėse.

Apie tai turės progą savo posėdyje padiskutuoti bei priimti atitinkamus sprendimus ir Kauno miesto tarybos nariai, rudenį pradėsiantys darbą po vasaros atostogų.