„Ar pavyks pasiekti taiką, sunku pasakyti. Tačiau mes vykstam tam, kad parodytumėm visišką solidarumą gruzinų tautai, prezidentui ir kartu griežtai reikalauti, kad konflikte dalyvaujanti Rusija nutrauktų karo veiksmus, kaip tai padarė Gruzija. Tolesnis nekaltų žmonių žudymas ir griovimas yra nepriimtinas, nes tai veda prie visiško regiono destabilizavimo“, – Lietuvos radijui antradienį teigė V. Adamkus.

Anot šalies vadovo, tarptautinė bendruomenė negali leisti, kad pasikartotų 1938 metų įvykiai Miunchene, lėmę Antrojo pasaulinio karo pradžią.

„Negalime leisti, kad pasikartotų antrasis Miunchenas. Tuomet buvo nuolaidžiaujama Hitleriui, ir tai nuvedė prie II pasaulinio karo, prie milžiniškos tragedijos ir milijonų žmonių aukų“, – sakė prezidentas.

V. Adamkus teigė Tbilisyje raginsiąs Europos Sąjungos šalių vadovus laikytis bendrosios pozicijos ir siekti karinių veiksmų nutraukimo.

„Pirmiausiai turi būti sustabdyti šaudymai, o tada galima sėstis prie stalo, prie derybų, prie popierių rašymo“, – kalbėjo šalies vadovas.

Antradienį į Tbilisį drauge su V. Adamkumi vyksta dar keturių šalių vadovai: Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis, Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas ir Latvijos premjeras Ivaras Guodmanis.

Pirmadienio vakarą V. Adamkus telefonu padėtį Gruzijoje aptarė su JAV prezidentu George`u Bushu. „Pokalbio detalių atskleisti negaliu. Galiu pasakyti tik tiek, kad jisai išreiškė visišką pritarimą Lietuvos pozicijai, linkėjo sėkmės ir prašė, kad po visų susitikimų paskambinčiau jam ir pasidalinčiau savo įspūdžiais ir nutarimais, kuriuos mes ten priėmėme, ir kaip mums tai pavyko padaryti“, – sakė V. Adamkus.

Renkamos aukos nukentėjusiems nuo karo Gruzijoje

Nukentėjusiesiems kariniame konflikte Gruzijoje paremti, lėšas galima pervesti į specialiąsias Lietuvos Raudonojo Kryžiaus sąskaitas:

AB SEB bankas Nr. LT277044060000908211

AB bankas „Hansabankas“ Nr. LT 727300010002448010

Arba pervesdami lėšas į Demokratijos ir vystymo paramos fondo atidarytą sąskaitą.

Įmokos kodas 300604085

Sąskaitos nr. LT297300010109811391 „Hansabankas”