Laiške siūloma pasiųsti į Gruziją ES karines pajėgas, kol bus suformuota ir pasiųsta tarptautinė taikos palaikymo misija.

A. Kubilius taip pat kviečia skubiai kreiptis į Rusijos vadovybę ir reikalauti sustabdyti agresiją prieš Gruziją. "Naujoji Rusijos vadovybė turi aiškiai suprasti, kad naujo ES-Rusijos santykių kokybinio lygio nesukurs Rusijos tankai ir lėktuvai, pasiųsti į kaimyninę valstybę", - teigiama kreipimesi.

Jame pažymima, kad šiandien Rusija de facto kariauja nepaskelbtą karą su mūsų bendra kaimyne Gruzija. "Nepaisant oficialių Rusijos pareiškimų apie teisinę valstybę, aiškiai matome tiesioginę Rusijos agresiją įvairiose Gruzijos dalyse, nesuderinamą su tarptautinės teisės normomis, jau nekalbant apie pačios Rusijos įsipareigojimus dėl Rusijos karinių pajėgų atitraukimo iš Gruzijos, prisiimtus 1999 metų ESBO susitikime Stambule. Rimtą susirūpinimą kelia tai, kad viena iš konflikto šalių yra valstybė, paskirta būti konflikto tarpininke ir atlikti taikos palaikymo misiją", - sakoma A. Kubiliaus kreipimesi į partijų lyderius.

Jei Rusija tęs karinę agresiją prieš Gruziją, A. Kubilius ragina ES valstybių narių vyriausybes imtis rimtų priemonių, pavyzdžiui, sustabdyti derybas su Rusija dėl ES-Rusijos bendradarbiavimo ir partnerystės susitarimo. Tarp politiko išdėstytų siūlymų yra raginimas sustabdyti vizų tvarkos supaprastinimo programą su šalimi,"kuri nevykdo net minimalių ES nustatytų reikalavimų ir kuri, naudodamasi supaprastinta vizų tvarka, išduoda Rusijos Federacijos pasus užsieniečiams, o vėliau piktnaudžiauja šia Europos Sąjungos jai suteikta privilegija, pateisindama intervenciją tuo, kad "mes giname Rusijos piliečius" Pietų Osetijoje".

Kreipimesi A. Kubilius ragina sukurti ilgalaikį pagalbos planą ir sušaukti valstybių donorių konferenciją civilinės Gruzijos infrastruktūros, sugriautos antpuolių metu, atstatymui.

Laiške išdėstytas raginimas nedelsiant svarstyti Gruzijos ir Ukrainos Narystės NATO veiksmų planą (Membership Action Plan) ir priimti savo galutinį sprendimą šiuo klausimu.

"Šiandien Gruzija jau moka kainą už tai, kad mes ją palikome "pilkojoje zonoje" po paskutinių sprendimų dėl NATO narystės veiksmų plano, priimtų NATO viršūnių susitikime Bukarešte", - sakoma A. Kubiliaus kreipimesi į Europos liaudies partijos (European People's Party - EPP) lyderius.

Tai didžiausia politinė jėga Europoje, vienijanti centro dešiniąsias partijas. EPP partijų lyderiai vadovauja 11-kai Europos valstybių vyriausybių. EPP-ED grupė Europos Parlamente yra didžiausia

Tėvynės sąjunga- Lietuvos krikščionys demokratai yra visateisiai EPP nariai.