Kai kuriais duomenimis, gruodžio 22-ąją vykusiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas dalyvavo per 40 aukštų pareigūnų. Daugiau kaip pusei jų rinkimai buvo sėkmingi.

„Jeigu išrinktųjų veikla ministerijose yra kaip nors susijusi su savivalda, be abejo, jiems teks pasirinkti", - įsitikinęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovas Algimantas Salamakinas.

Pareigūnams atviri keliai

Tuo tarpu Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Petras Papovas įsitikinęs, kad viceministrai, ministerijų sekretoriai ir apskričių viršininkai galės būti ir savivaldybių tarybų nariai.

Parlamentaro nuomone, šiems pareigūnams įstatymais nėra suteikta savivaldybių kontrolės funkcija. Tačiau tarybos nario mandatas nesuderinamas su tarnyba Valstybės ir Seimo kontrolierių, taip pat Lygių lyčių galimybių kontrolieriaus institucijose.

Užvaldė bandos jausmas

Konstituciniam Teismui išaiškinus, jog savivaldybių tarybų nariais neturi teisės būti savivaldybių veiklą kontroliuojantys pareigūnai, „Lietuvos ryto" žurnalistas pasidomėjo, ką apie tai mano patys rinkimuose dalyvavę politikai.

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje rinkimuose į savivaldybių tarybas dalyvavo du aukšti Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnai - viceministras Gediminas Černiauskas bei šios ministerijos sekretorius Eduardas Bartkevičius.

Pastarasis antruoju numeriu Naujosios sąjungos kandidatų sąraše pateko į Varėnos rajono savivaldybę. E.Bartkevičiui teks atsisakyti mandato arba darbo ministerijoje.

Rinkimuose į Vilniaus miesto tarybą G.Černiauskui sekėsi prasčiau, tačiau jis dabar ramus. Neturėjęs pretenzijų būti išrinktas viceministras Socialdemokratų partijos kandidatų sąraše liko 50-ojoje vietoje ir į savivaldybę nepateko.

Viceministras tikino, jog kandidatavo į savivaldybės tarybos narius todėl, kad negalėjo atsakyti partijos bičiuliams: „Buvo apėmęs bandos jausmas". Ar Sveikatos apsaugos ministerijoje trūksta darbo, kad net du aukšti pareigūnai veržėsi į savivaldybes? G.Černiauskas netvirtai atsakė, kad darbo ministerijoje jam pakanka.

Apsispręsti nebus lengva Švietimo ir mokslo viceministras socialdemokratas Rimantas Vaitkus „Lietuvos rytui" tvirtino dar nesidomėjęs, ar po Konstitucinio Teismo sprendimo jam teks atsisakyti laimėto Vilniaus miesto tarybos nario mandato. Tačiau Socialdemokratų partijos kandidatų sąraše į tarybą patekęs R.Vaitkus tikino, kad jeigu reikės, nesunkiai apsispręs - liks dirbti ministerijoje: „Gaila, kad neteksiu galimybės dalyvauti tarybos veikloje, bet sąraše yra ir kitų žmonių, kurie gali mane pakeisti".

Nenorėtų prarasti darbo

Žemės ūkio ministerijos sekretorius Vytautas Grušauskas irgi yra nusiteikęs atsisakyti Ukmergės rajono tarybos nario mandato, jeigu nebegalėtų derinti dvejų pareigų. Nepaisydamas jam parodyto rinkėjų palankumo, V.Grušauskas žada pasirinkti valdininko darbą: „Už darbą rajono taryboje negaudavau nė cento, o juk šeimą man reikia išlaikyti".

Jau kelias kadencijas iš eilės savivaldybės tarybos nariu renkamas V.Grušauskas „Lietuvos rytui" taip pat pripažino, jog dirbant Žemės ūkio ministerijoje jam neužtenka laiko kitai veiklai.

Dvi pareigybės suderinamos?

Savivaldybių rinkimuose pergalę taip pat šventė vidaus reikalų viceministras Evaldas Gustas. Socialdemokratų partijos kandidatų sąraše jis pateko į Kauno miesto tarybą.

E.Gustas „Lietuvos rytui" pareiškė ketinąs ir likti viceministru, ir savivaldybės tarybos nariu. Politiko nuomone, abi šios pareigybės yra suderinamos, nes jo veikla ministerijoje nesusijusi su savivaldos kontrole.