J.Jurkevičiaus nuomone, potvarkis prieštarauja teisės aktams.

„Darytina išvada, kad minėtu mero potvarkiu sudaryta komisija skirta savivaldybės Privatizavimo komisijos veiklos teisėtumui tirti. Tačiau Valstybės ir turto privatizavimo įstatyme nurodyta, jog savivaldybių turto privatizavimo komisijos steigiamos savivaldybių tarybų sprendimu. Šios komisijos atskaitingos savivaldybės tarybai ir jų veiklos kontrolė priskirtina tarybos, o ne mero kompetencijai“, – rašoma Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje kreipimesi į teismą.

Prašymas įteiktas Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Ar bus pradėta byla Vyriausybės atstovo apskrityje prašymu, turėtų paaiškėti rudeniop.

Meras jaučiasi teisus

Prašymas panaikinti potvarkį ir pagal jį sudarytą specialiąją komisiją birželį išsiųstas ir pačiam Vilniaus merui Juozui Imbrasui.

Tačiau savivaldybė atsakymo rengti nesivargino. Savivaldybės nuomone, J.Jurkevičiaus pretenzijos yra be pagrindo.

„Ką mes norim, tą sudarom! Mes galime kurti visokias komisijas ir jas sudarinėsime kiekvienu klausimu, jeigu matysim reikalą. Mums tarybos reglamentas tai daryti leidžia. O J.Jurkevičius tegul savo giesmelę giedą ir savų žiūri. Tegul jis man paskambina, aš su Jurgiu pasiaiškinsiu“, – niršo meras J.Imbrasas.

Sostinės vadovo nuomone, J.Jurkevičiaus išvada, kad speciali komisija tyrė Privatizavimo komisijos teisėtumą, klaidinga. Esą komisijos nariai nenorėjo nieko teisti, jie tiesiog privalėjo atskleisti aplinkybes, kuriomis viena bendrovė buvo atleista nuo delspinigių, kad užkirstų kelią klaidingoms interpretacijoms.

Nėra jokių teisinių padarinių

Panašios nuomonės laikėsi ir savivaldybės Juridinio skyriaus vadovas Edvardas Varoneckas. Esą specialios komisijos, ieškojusios korupcijos apraiškų, sprendimai bei protokolai nesukėlė jokių teisinių padarinių.

Tai teikia vilties, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas J.Jurkevičiaus skundą atmes. E.Varoneckas pabrėžė, kad pastaruoju metu Vyriausybės atstovo apskrityje teismams siunčiami skundai dėl įvairių savivaldybės veiksmų dažniausiai atmetami.

Komisija nieko nenusprendė

Specialiąją komisiją J.Imbrasas subūrė iškart po to, kai įtarti kyšininkavimu trys jo partijos kolegos atsidūrė teisėsaugos akiratyje. Du jų – buvęs vicemeras Evaldas Lementauskas ir tuometis Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas Gintaras Kazakas – dviem mėnesiams buvo uždaryti į areštinę, o tarybos nariui Audriui Butkevičiui paskirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti.

Gegužę sudaryta laikinoji komisija iki birželio pabaigos tyrė, ar Privatizavimo komisijos narė konservatorė Birutė Galinienė nebus pardavusi savo balso už tai, kad bendrovė būtų atleidžiama nuo 2 mln. litų delspinigių. Įtariama, kad G.Kazako prašymu Vilniaus tarybos narys konservatorius Vidas Urbonavičius įtikino B.Galinienę balsuoti už bendrovei palankų sprendimą. Manoma, kad šis už tai iš G.Kazako gavo 10 tūkst. litų kyšį.

Komisijai darbą baigė birželio 30 d., taip nieko ir nenustačiusi. Jai nepavyko apklausti G.Kazako, pasižadėjusio teisėsaugos pareigūnams neviešinti su byla susijusios informacijos. Dėl tos pačios priežasties nariai neprakalbino ir V.Urbonavičiaus. Pagrindinė komisijos išvada: teikti savivaldybės Etikos komisijai nagrinėti V.Urbonavičiaus elgesį.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Olimpinis maratonas įtrauks vilniečius

Geroji katė ieško naujų namų

Sibiro palikimas pamirštas