Į policiją dvi moterys kreipėsi po to, kai be įspėjimo buvo atleistos iš darbo. Jos norėjusios susirinkti savo asmeninius daiktus, o to padaryti neleidusi Katalikių moterų sąjungos pirmininkė Gražina Paliokienė, kaltindama bandymu pasisavinti organizacijos dokumentus.

Kaip teigiama sąjungos pirmininkės G.Paliokienės pasirašytame įsakyme, D.Boguševičienė bei S.Bendorienė atleistos už šiurkščius darbo drausmės pažeidimus.

Skundai - dviem adresais

Prieš tai D.Boguševičienė parašė du skundus, kuriems pritarė S.Bendorienė ir keletas kitų darbuotojų. Vyriausioji rinkimų komisija gavo skundą, kuriame teigiama, kad Krikščionių demokratų partijos vicepirmininkė, buvusio kandidato į šalies Prezidentus Kazio Bobelio rinkimų štabo vadovo pavaduotoja G.Paliokienė pažeidė rinkimų įstatymus.

Rašoma, jog ji naudojosi savo tarnybine padėtimi ir Prezidento rinkimų agitacijos darbus finansavo ne iš specialiosios sąskaitos.

Kai kurie Katalikių moterų sąjungos darbuotojai buvo verčiami agituoti už Krikščionių demokratų partiją. Be to, sąjungos turtas - kompiuteriai, spausdintuvai, televizorius - per rinkimų kampaniją buvo perduoti krikščionims demokratams.

Šiame skunde taip pat nurodoma, kad į K.Bobelio rinkimų agitaciją buvo įtrauktos šios sąjungos mergaičių prieglaudos nepilnametės globotinės, o pinigai joms buvo mokami ne iš specialiosios rinkimų sąskaitos, kaip to reikalauja įstatymas. Dar vienas skundas adresuotas vaiko teisių apsaugos kontrolierei.

Bobelis teigė nežinojęs

Seimo narys, Krikščionių demokratų pirmininkas K.Bobelis vakar „Lietuvos rytui" teigė nieko apie tai nežinojęs ir girdįs pirmą kartą. Politikas tikino net negirdėjęs, kad Katalikių moterų sąjungoje yra mergaičių prieglauda, o joje - nepilnamečių.

K.Bobelis pasiūlė aiškintis su G.Paliokienė, kuri buvo Vilniaus skyriaus rinkimų štabo viršininkė, o jis su šiuo štabu nieko bendra neturėjęs.

Kaltina susidorojimu

G.Paliokienės tvirtinimu, šie skundai - tai bandymas susidoroti su ja, kaip organizacijos pirmininke, atsiskirti ir savanaudiškai perimti šios sąjungos nekilnojamąjį turtą - suremontuotas patalpas Vilniaus senamiestyje.

Be to, Katalikių moterų sąjunga dalyvavo pusantro milijono litų vertės Europos Sąjungos projekte, kurio dokumentai yra paslaptingai dingę. G.Paliokienė tikino, kad keturi šios sąjungos darbuotojai, tarp jų - trumpalaikės vaikų globos centro „Mūsų namai" direktorius Almantas Gliožeris, privertė pasirašyti visus skundus bei tarnybinius raštus jiems pavaldžius žmones - iš tikrųjų nepatenkintųjų yra kur kas mažiau.

Turėjo nusileisti pirmininkei

Mergaičių prieglaudos direktorė D.Boguševičienė prieštaravo G.Paliokienei, kai ši pasiūlė jos globotinėms dalyvauti K.Bobelio rinkimų kovoje. Prieglaudos vadovės nuomone, vaikus painioti į politiką - neetiška ir nepedagogiška.

Visas dešimt 14-17 metų mergaičių į prieglaudą atsiuntė vaikų teisių tarnyba. Jos nesijaučia socialiai saugios, priklauso labiausiai pažeidžiamai paauglių grupei.

Vis dėlto prieglaudos direktorė, būdama pavaldi G.Paliokienei, buvo priversta sutikti, kad globotinės savanoriškai ir ne pamokų metu dalyvautų rinkimų kampanijoje. Bet D.Boguševičienė mergaites informavo, kad nepritaria jų dalyvavimui politinėje veikloje.

Mergaitės dirbo savanoriškai

Visoms paauglėms dirbti rinkimų kampanijoje patiko. Prieglaudoje jos negauna jokių kišenpinigių, o ten joms sumokėdavo po 10 litų per dieną. Mergaitėms buvo sumokėta už dvi dienas: jos rengė apklausas, už ką balsuos rinkėjai, dalijo agitacinę medžiagą.

„Niekas toms mergaitėms nebūtų tiek mokėjęs - aš tiesiog norėjau nors kiek iš rinkimų štabo pinigų joms padėti, kad nors kojinių galėtų nusipirkti", - aiškino G.Paliokienė.

Kapelionas įžvelgė piktą valią

Lietuvos katalikių moterų sąjungos kapelionas monsinjoras Juozapas Antanavičius šį konfliktą pavadino siekiu sužlugdyti katalikių moterų įstaigas, o galbūt ir sukompromituoti krikščionis demokratus. Dvasininkas tikino matąs piktą valią.

Anot kapeliono, G.Paliokienė kalta tik dėl to, kad per daug pasitikėjo darbuotojais, mokėjo jiems gerą algą: „Kai žmogus nusipeni, nebežino, ko nori".