Vertina kaip policiją

Išvydę ryškiaspalvį tarnybos automobilį, vairuotojai rodo pagarbą ir patruliuojančių viešosios tvarkos pareigūnų akivaizdoje elgiasi drausmingai – tarsi susidūrę su policijos ekipažu.

Kontrolės poskyrio vedėjas Marius Švaikauskas degant raudonam šviesoforo signalui sustoja prie Rinktinės ir Šeimyniškių gatvių sankirtos. Pareigūnas ruošiasi sukti į kairę – karaliaus Mindaugo tilto link.

Vilniečiai žino, kad ta sankryža sudėtinga, nes vos užsidegus žaliai šviesai nenutrūkstamu srautu automobiliai rieda tiesiai, o norintiems sukti vairuotojams tenka staigiai šauti prieš atvažiuojančias mašinas. Šįkart viskas buvo kitaip.

Užsidegė žalia šviesa, o priešais stovinčios mašinos – nė krust. "Nesupratau", – garsiai kvatodamas tarė M.Švaikauskas. Taip paprastai pravažiuoti šios sankryžos jam dar nėra pasisekę.

Miestiečiai nelieka abejingi

Pareigūnai vertina žmonių prielankumą, todėl bausti smulkių nusižengimų padariusių miestiečių neskubėjo.

Vakar rytą patruliuodami Justiniškių ir Fabijoniškių rajonuose Kontrolės poskyrio darbuotojai užfiksavo tuziną gyvūnų auginimo ir laikymo taisyklių nesilaikančių vilniečių. Tačiau užuot rašę Administracinės teisės pažeidimų protokolus pareigūnai nusprendė geranoriškai pasikalbėti su žmonėmis, įspėjo juos ir supažindino su taisyklėmis.

"Norime padėti, o ne tapti vilniečių priešais", – užtikrino M.Švaikauskas. Kol tarnyba ieško prie pulto galinčių dirbti budėtojų, gyventojai nusiskundimus dėl viešosios tvarkos telefonu praneša tiesiai Kontrolės poskyrio vedėjui.

"Masiškai skambina dėl atliekų tvarkymo, šunų be antsnukių, dėl purvu užverstų gatvių – statybininkai nelabai laikosi tvarkos", – pasakojo M.Švaikauskas.

Žada pagalbos ranką

"Štai ir statybų paršelis", – rodydamas į Žygio gatvėje kylantį pastatą sakė M.Švaikauskas. Bendrovės "Ukmergės statyba" darbininkai išėjo už statybvietės ribų – smėliu užteršta dalis gatvės.

Pareigūnas nufotografavo situaciją ir patikino, kad už prasižengimą statybos darbus organizuojančiai bendrovei bus išrašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas. Jai gresia bauda iki 2 tūkst. litų. Už tai, kad teršia miestą, statybų aikštelėms vakar buvo surašyti trys protokolai.

"Ši reklama pakabinta negavus leidimo, ana – irgi", – pirštu baksnojo M.Švaikauskas. Už tai irgi yra numatytos baudos.

"Esame miesto akys. Jei pamatysime, kad neveikia šviesoforas ar atsivėrė duobė, informuosime atitinkamas tarnybas. Jei žmogus kreipsis į mus, nors jam reikėtų į policiją, vis tiek padėsime. Patys paskambinsime, pranešime.

Neapsiribosime vien telefono numerio pasakymu", – aiškino M.Švaikauskas.

Tarnyba skelbia darbotvarkę

Šiuo metu Kontrolės poskyryje dirba penki pareigūnai. Tikimasi, kad iki metų galo jų gretos papilnės iki 28 žmonių. Tada bus dirbama dviem pamainomis.

Kol kas naujieji miesto sargai dirbs nuo 6 val. ryto iki vidurnakčio. Savaitgaliais – nuo 8 val. ryto iki 2 val. nakties.

Maždaug po mėnesio poskyris turės atskirą trumpąjį telefono numerį 1648. Manoma, kad vienas automobilis per dieną mieste nuvažiuos 200 km. Šiuo metu poskyris vykdo švaros akciją šunis ir kates auginantiems vilniečiams. Taip pat akcijas "Pabarkim statybų "paršelius" ir "Lauko reklamos dezinfekcija".

Poskyrio savaitės darbo planą vilniečiai gali rasti savivaldybės interneto puslapyje www.vilnius.lt, pele spustelėję kairėje tinklalapio pusėje esančią nuorodą "Viešoji tvarka".

Rytoj rytą pareigūnai patruliuos Viršuliškėse ir Pašilaičiuose. Naujajai tarnybai įsteigti savivaldybė skyrė 1,5 mln. litų.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Už istorijos pamoką – bausmė

Į studentų bendrabučius įsisuko kompiuterių vagys

Už šilumą bus galima mokėti ir vasarą