Žygiavo užklijuotomis burnomis

Kasmetinis Europos gėjų ir lesbiečių festivalis „Europride“ nuo liepos 25 d. iki rugpjūčio 3 d. vyko Stokholme. Pagrindiniu renginio akcentu tapo šeštadienį surengtos eitynės Švedijos sostinės gatvėmis. Jų dalyviai, tarp kurių buvo keliolika svečių iš Lietuvos, nešė 100 m ilgio vaivorykštės spalvų vėliavą – gėjų ir lesbiečių judėjimo simbolį.

Vėliavos nešėjai pustrečios valandos miesto gatvėmis žygiavo užklijuotomis burnomis, kai kurie vilkėjo marškinėlius su užrašytu akcijos pavadinimu „Marching for those who can't“ (angl. „Eitynės už tuos, kurie negali“). Taip norėta paremti gėjus, lesbietes, biseksualus ir transseksualus (LGBT), gyvenančius šalyse, kur jų bendruomenė neturi teisės viešai rengti savo eitynes.

Spalvingo renginio, kuriame, anot Švedijos žiniasklaidos, dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, nesutrikdė net šeštadienį Stokholme prapliupęs smarkus lietus.

Vėliavą nešusiam V. Simonko didžiausią įspūdį padarė švedų pademonstruotas „nebylus protestas ir solidarumas situacijoje, kurioje atsidūrė Lietuvoje ir kai kuriose kitose šalyse gyvenantys LGBT“.

„Kiekvienas galėjo prisijungti prie eisenos, užsiklijuoti burną ir taip parodyti absurdą, kuris egzistuoja net XXI a., bei neapykantą mūsų orientacijos žmonėms, - DELFI pasakojo jis. – Tyla, kuri tvyrojo nešant vėliavą, buvo didžiulis kontrastas linksmiems festivalio renginiams. Man per kūną net ėjo šiurpuliukai. Žmonės plojo, reikšdami solidarumą. Negaliu pasakyti, kad man festivalyje buvo labai linksma. Mintyse visada išvesdavau paralelę su Vilniumi ir Lietuva“.

Anot LGL vadovo, Stokholmo savivaldybė festivalio proga surengė priėmimą, o parlamente vyko seminaras, kuriame buvo nagrinėjama homoseksualų padėtis įvairiose šalyse. Lietuva šiuo požiūriu esą buvo gretinama su Turkija ir Moldova.

„Mes baigiame pasiekti dugną. Dėl to, kas vyksta Lietuvoje, turėtų mažų mažiausiai būti gėda“, - kalbėjo V. Simonko.

Pernai pavasarį Vilniaus miesto savivaldybė neįsileido į miestą „tolerancijos vilkiko”, vėliau neva baiminantis galimų prieš renginį ir homoseksualus nusiteikusių asmenų išpuolių uždraustas renginys „Vaivorykštės dienos 2007”, kurio metu planuota sostinės centre išskleisti didžiulę vėliavą.

Prieš kelias savaites Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje paprašė Vilniaus valdžios leisti į Rotušės aikštę atvažiuoti „tolerancijos vilkikui“. Per ES šalis keliaujantis ir toleranciją skatinantis vilkikas Vilniuje turėtų pasirodyti rugpjūčio 20 d.

„Kol aš būsiu meras, homoseksualams reklamuotis mieste neleisiu“, - po susitikimo su atstovybės vadovu Kęstučiu Sadausku DELFI pareiškė meras Juozas Imbrasas. Anksčiau jis teigė „dar nepribrendęs“ remti homoseksualus.

Nebesitiki savivaldybės draugiškumo

V. Simonko teigė neįsivaizduojantis, kokių priemonių dar turėtų imtis, kad perkalbėtų sostinės valdžią ir pakeistų visuomenės požiūrį į LGBT. „Progresyvioji visuomenės dalis turi išreikšti savo poziciją. Mūsų vienų pajėgumų tikrai neužteks“, - tikino pašnekovas.

Jo įsitikinimu, kol LGBT bendruomenė tik atliks stebėseną šituo klausimu ir tikėsis veiksmų iš nevyriausybinių organizacijų, ji bus silpnoji grandis. „Šitas klausimas visada bus politizuojamas, mūsų korta bus aukojama. Nieko gero negalima tikėtis. Mes duobės dar nepasiekėme, bet matau ženklų, kad dėl valstybės pareigūnų pasyvumo situacija gali dar blogėti“, - įspėjo V. Simonko.

Panašioje padėtyje iš ES šalių esą yra tik Bulgarijoje gyvenantys homoseksualai, tačiau net čia jau buvo surengtas gėjų ir lesbiečių paradas.

Anot jo, homoseksualams Lietuvoje nedraugiškas ne vien Vilnius. Jis priminė Klaipėdos žurnalistų atliktą eksperimentą – nesėkmingą bandymą iš uostamiesčio savivaldybės gauti leidimą neva planuojamoms gėjų ir lesbiečių eitynėms.

„Tai buvo ryškus signalas. Kaune gali bandyti sustoti geltonasis vilkikas, bet jei nutarsime iškelti vėliavą, tikriausiai neleis įvažiuoti, - spėliojo LGL lyderis. – Bet esame įkvėpti tokiam žingsniui – jei gausime leidimą atvažiuoti į Vilnių, mėginsime iškelti vėliavą“.

V. Simonko piktinosi, kad savivaldybė atsakymą, ar leis atkeliauti „tolerancijos vilkikui“, įpareigota vėliausiai pateikti prieš porą dienų. Tai esą leidžia valdininkams manipuliuoti situacija.

„Beveik neabejoju neigiamu atsakymu. Jei taip įvyks, galima skelbti laidotuves lygioms galimybėms Lietuvoje, - piktinosi pašnekovas. – Pusė mūsų mokesčių atitenka Vilniui. Mano mokesčiai atitenka tiems klounams, kažkodėl turime maitinti šitą cirką“.

„Atrodo, kad patenki į stovyklą su apribojimais“

Savo ruožtu Seimo Socialdemokratų frakcijos narė M. A. Pavilionienė teigė, jog grįžus į Lietuvą iš renginio, kur vyravo pagarba, tolerancija ir lygiateisiškumas, atrodo, kad „patenki į stovyklą su apribojimais ir dogmomis“.

Jos manymu, homoseksualams, norintiems išsiveržti iš savotiško visuomenės užribio, reikia aktyvesnės veiklos ir glaudesnio bendradarbiavimo su politikais.

„Visi turime mokytis – ir jie (homoseksualai – DELFI), ir politikai, ir paprasti gyventojai. Visuomenė turi būti šviečiama. Bendromis jėgomis reikia keisti nuomonę, būtini mokslininkų pasisakymai, tyrimai, kitų visuomeninių organizacijų parama“, - kalbėjo M. A. Pavilionienė.