A.Skardžius ir R.Patalavičius ne tik kartu dirbo viename Seimo komitete, bet ir abu priklausė Naujajai sąjungai. A.Skardžius, kai ši partija pasitraukė iš valdžios, užuovėją rado valdančiųjų valstiečių liaudininkų gretose.

Tuo metu A.Skardžiaus žmona Snieguolė įsigijo daugiau nei 20 hektarų ploto sklypą Šilutės rajone. Ten jau buvo sumanyta statyti vėjo jėgainių parką. Europos pinigus tokiems projektams skirsto Ūkio ministerija, vadovaujama valstiečio liaudininko Vyto Navicko.

„Lietuvos energijos“ skelbtą šio projekto įgyvendinimo konkursą laimėjo bendrovė „Naujoji energija“. Dar šių metų viduryje Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų oficialiuose dokumentuose nurodoma, kad bendrovės direktorė yra Asta Patalavičienė. Tai – R.Patalavičiaus žmona. Kartu su „Naująja energija“ šį projektą pasirengusi vykdyti ir kita bendrovė – „Energijos versmė“, registruota tuo pačiu adresu kaip ir jos partnerė.

„Naujoji energija“ ir „Energijos versmė“ nusipirko arba išsinuomojo būsimo vėjo jėgainių parko teritorijoje esančius sklypus – tarp jų ir priklausantį A.Skardžiaus šeimai. Ten pat sklypą įsigijo ir R.Patalavičiaus sūnus Tomas Patalavičius. Jis tapo ir A.Skardžiaus žmonai priklausančio sklypo subnuomininku. Verslininkui šį sklypą pernuomojo bendrovė „Energijos versmė“.

Ar šios bendrovės, už kurių šmėkščioja Seimo komiteto vadovo ir aplinkos ministro Artūro Paulausko patarėjo figūros, pajėgios kelių šimtų hektarų plote įkurti didelį vėjo jėgainių parką? Kaip matyti iš projekto vykdymo istorijos, tokios abejonės oficialių institucijų nekamavo. Šiais metais jau baigta viena lemiamų projekto parengiamųjų stadijų. Būsimo poveikio aplinkai vertinimą palaimino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas ir buvusio A.Skardžiaus politinio vadovo A.Paulausko vadovaujama Aplinkos ministerija.

Tačiau ir departamente, ir ministerijoje „Lietuvos rytui“ niekas negalėjo detaliau papasakoti nei apie patį projektą, nei apie jį vykdyti susirengusias bendroves.