Kaip DELFI pasakojo valstiečių liaudininkų atstovai, preliminariame sąraše į Seimą daugiamandatėje rinkimų apygardoje kandidatuoti, be K. Prunskienės, žada partijos rinkimų štabo vadovas Artūras Skardžius, dabartinė frakcijos Seime lyderė Aldona Staponkienė, ūkio ministras V. Navickas, parlamentarai Laima Mogenienė, Skirmantas Pabedinskas, Rima Baškienė, Leokadija Počikovska, Virginijus Domarkas, Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas.

Daugumą šių kandidatų mandatus bandys laimėti ir vienmandatėse apygardose.

Paskolino pavardę

Savo pavardę sąrašui paskolino ir užsienio reikalų ministras P. Vaitiekūnas, kuris į socialdemokrato Gedimino Kirkilo ministrų kabinetą buvo deleguotas valstiečių liaudininkų. Ministras vienmandatėje apygardoje kandidatuoti neketina ir sąraše turėtų būti paskutinis.

Į Seimą pagal sąrašą kandidatuos ir ilgametis Ignalinos rajono meras B. Ropė, tačiau jis nekomentavo, ar jo pavardė valstiečių liaudininkų sąraše atsidūrė todėl, kad meras išties nori dirbti parlamente, ar tiesiog taip siekiama pritraukti kuo daugiau rinkėjų.

„Vienmandatėje tikrai ne. Bet dėl sąrašo žiūrėsim, dabar dar viskas tik diskusijų lygmenyje, niekas nežiūrėta, niekas nedaryta, todėl komentarus anksti daryti“, - detalių atskleisti nenorėjo B. Ropė.

Paklaustas, ar pats asmeniškai norėtų dirbti Seime, B. Ropė taip pat buvo nekalbus: „Be rugpjūčio pabaigos tai tikrai nieko negalėsiu pasakyti“. Tačiau meras neneigė, jog davė leidimą savo pavardę įtraukti į partijos rinkimų sąrašą.

Į Seimą veržiasi V.Vinickienė

Kartu su valstiečiais liaudininkais į Seimą veršis ir aktorė V. Mainelytė, buvusi nušalintojo prezidento Rolando Pakso patarėja sveikatos klausimais Vitalė Vinickienė, buvęs socialliberalas Kęstutis Skamarakas, Panevėžio apskrities viršininkė Gema Imbrasienė.

Seimo nariais norėtų tapti ir Airijos lietuviai: Dublino skyriaus pirmininkė Danguolė Tautvydienė bei jos kolega Mindaugas Maciulevičius - tik jis savo jėgas bandys ne sąraše, o vienmandatėje apygardoje Kaune.

Kaip DELFI sakė D. Tautvydienė, Seimo rinkimuose ją dalyvauti paskatino noras keisti Lietuvos politiką emigrantų atžvilgiu.

„Tiesiog matau galimybę, kaip būtų galima pakeisti Lietuvos politiką, susieti savo veiklą su emigracija, kad žmonės pagaliau grįžtų į Lietuvą“, - savo motyvus komentavo Airijos lietuvė. Pasak jos, jeigu pasisektų rinkimuose, ji neabejodama grįžtų iš Airijos dirbti parlamentinio darbo.

Tuo tarpu partijos pirmininkės pavaduotojas ir dabartinis parlamentaras Viktoras Rinkevičius Seimo rinkimuose nedalyvaus.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų agentūros „Baltijos tyrimai“ duomenimis, jeigu rinkimai vyktų dabar, už valstiečius liaudininkus balsuotų 4,4 proc. rinkėjų. Tai reiškia, kad daugiamandatėje rinkimų apygardoje ši partija neperžengtų 5 proc. barjero ir į Seimą nepatektų.

Tačiau „Vilmorus“ duomenys liudija, kad liepą pasitikėjimas valstiečiais liaudininkais siekia 6,4 proc. apklaustų rinkėjų.