Vyskupas pasakojo pats kreipęsis į kardinolą pasipylus parapijiečių skundams dėl A.Keinos elgesio.

Anot JE J.Kaunecko, ir pats klebonas dar žiemą įteikęs prašymą iškeldinti jį iš Uliūnų parapijos. Pasak vyskupo, išvykus A.Keinai veikiausiai į parapiją nebebus paskirtas klebonas – Uliūnus ir Ėriškius aptarnaus iš Panevėžio atvažiuojantys dvasininkai.

„Kai kuriems žmonėms toks pasikeitimas gali būti skausmingas. Labai daug parapijiečių kreipėsi į mane, kad A.Keina būtų paliktas, bet kad jis pats jau pageidauja išvykti“, – kalbėjo Panevėžio vyskupijos vadovas.

Nebijo likti be klebono

Dar prieš metus surinkę 111 parašų ir vyskupui įteikę prašymą iškeldinti A.Keiną Ėriškių gyventojai teigė, kad dėl tik savaitgaliais šv. Mišių laikyti atvykstančio kunigo problemų nekiltų.

Anot Ėriškių bendruomenės pirmininkės Birutės Grabauskienės, paprastą dieną į A.Keinos laikomas šv. Mišias ir taip tesusirenka vos penkios ar šešios ėriškietės. „Teko girdėti, kad kai kurios ateina tik dėl to, kad neiti būtų nepatogu – kaip per šv. Mišias bažnyčia bus stovės?“ – pasakojo pirmininkė.

Ėriškietės nuomone, pakeitus kunigą jauki medinė Ėriškių bažnytėlė atgimtų, nes dabar daug gyventojų melstis sekmadieniais važiuoja į Upytę, Krekenavą, Ramygalą ir netgi Panevėžį. B.Grabauskienė teigė kartą vien Upytės bažnyčioje per šv. Mišias suskaičiavusi net 40 ėriškiečių.

„Atgaiva sielai būtų melstis savo kaimo bažnyčioje. Tačiau žmonės dėl labai rimtų asmeninių priežasčių priversti važiuoti kitur. Netgi į bendruomenės klausimų dėžutę kažkada buvo įmestas klausimas, kada bus iškeltas A.Keina, tarsi bendruomenė būtų tokia galinga, kad tai spręstų“, – kalbėjo pirmininkė.

Ėriškiečių nemalonę A.Keina užsitraukė dėl savo nekorektiško elgesio su tikinčiaisiais. Žmones papiktino klebono kone valandą rėžiami neapykantos pilni pamokslai.

Žmonių teigimu, kunigas, užuot gyręs gražiai gyvenančias šeimas ir puoselėjęs gėrį, per pamokslus kalba apie seksualines mažumas, nešvarią politiką ir netgi nepašykšti niekinamų žodžių jam neįtikusiems dvasininkams.

Dėl naujojo rinktų parašus

Išvykstančio A.Keinos nestoja ginti ir uliūniečiai. Pasak Uliūnų bendruomenės pirmininko Audronio Mašalo, kaimo žmonių didžiausia svajonė būtų savo parapijoje sulaukti šiuo metu Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje besidarbuojančio Bistrampolio dvaro atgaivintojo kunigo Rimanto Gudelio.

„Visi – ir jauni, ir pagyvenę – nori, kad jį mums paskirtų. Jaunas, aktyvus dvasininkas tikrai rastų kalbą su bendruomene. Galvojame, gal reikia parašus surinkti ir prašymą vyskupui įteikti, kad R.Gudelį mums paskirtų“, – svarstė A.Mašalas.

Anot jo, A.Keina – geras žmogus, tačiau kaip dvasininkas – nesukalbamas, savo pamokslais žmones ne pritraukiantis, o atstumiantis nuo bažnyčios.

A.Mašalas neslėpė nuostabos išgirdęs, kad ėriškiečiams pareiškus raštišką protestą prieš A.Keiną uliūniečiai atsirevanšavo – vyskupui įteikė kleboną užtariantį raštą su 300 gyventojų parašų.

„Neįsivaizduoju, kaip per dvi dienas tiek parašų sugebėjo Uliūnuose surinkti, kai visame kaime tegyvena apie 400 žmonių. Tokį rekordą sumušė! Netgi kokiam reikalingam daiktui, pavyzdžiui, kad būtų galima teikti projektą gauti pinigus gatvėms asfaltuoti, ir tai tepavyksta kokį šimtą parašų surinkti“, – stebėjosi bendruomenės pirmininkas.

A.Keina savo planų nebuvo linkęs atskleisti. Išgirdęs, kad skambina žurnalistai, padėkojęs už parodytą dėmesį klebonas nutraukė pokalbį.