Kaip pranešė LNF, antradienį vykusiame posėdyje Filharmonijos taryba aptarė Valstybės kontrolės ataskaitą apie įstaigos veiklą organizuojant užsienio gastroles ir meno festivalius. Išvadose Valstybės kontrolė suabejojo buvusių ir esamų LNF vadovų kompetencija administruojant valstybės biudžeto asignavimus bei organizuojant LNF koncertinę veiklą.

Posėdyje Filharmonijos taryba nutarė dėti visas pastangas susiklosčiusiai situacijai spręsti bei priėmė rezoliuciją, kurioje pripažįstama, kad būtina patikslinti įstaigos teisinio statuso apibrėžimą.

Taryba taip pat sutiko su Valstybės kontrolės rekomendacijomis ir nusprendė, kad labai svarbu kuo greičiau parengti atlikėjų ir meno kolektyvų gastrolių užsienyje tvarką.

Tačiau Filharmonijos tarybai, pasak pranešimo spaudai, kelia abejonių kai kurie Valstybės kontrolės ataskaitos teiginiai, būtent - kaltinimai dėl biudžetinių ir rėmėjų lėšų panaudojimo koncertinei veiklai bei autoriniams honorarams bei Filharmonijos teisinio statuso įvardinimas.

Valstybės kontrolės ataskaitoje LNF yra įvardinta kaip biudžetinė įstaiga, tačiau savo veiklos nuostatuose Filharmonija neįvardinama kaip biudžetinė įstaiga, o kaip organizacija, turinti savo koncertinės veiklos specifiką.

Vyriausybės patvirtintoje Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo koncepcijoje valstybinės koncertinės organizacijos teisinis statusas gali būti: biudžetinė įstaiga, viešoji įstaiga ir įmonė. Todėl, kaip teigiama LNF pranešime, Filharmonijos teisinį statusą turi nustatyti Vyriausybė.

Posėdyje antradienį dalyvavusi kultūros ministrė Roma Dovydėnienė teigė, kad LNF, kaip ir daugelis Lietuvos teatrų bei koncertinių organizacijų, yra biudžetinė įstaiga, dėl savo veiklos pobūdžio ir nacionalinio statuso turinti savą specifiką, todėl, ministrės teigimu, jos finansinę ir kitą veiklą netikslinga analizuoti remiantis tik biudžetinės įstaigos statusu.

Kaip rašoma Kultūros ministerijos pranešime spaudai, šiuo metu pagal Vyriausybės patvirtintą Lietuvos teatrų ir koncertinių organizacijų įstatymo koncepciją ruošiamas įstatymo projektas padės išvengti susidariusių teisinių bei atskaitomybės dviprasmybių, kadangi projekte nacionalinės meno įstaigos turėtų būti apibrėžtos kaip biudžetinės.

Pasak LNF vadovo Egidijaus Mikšio, artimiausiu metu LNF kreipsis į premjerą Algirdą Brazauską bei Vyriausybę, siekiant kuo skubiau spręsti teisines problemas, lėmusias dabartinę situaciją.