Keliasdešimt metų aukšto rango verslo vadybininku JAV, Pietų Amerikoje bei Vakarų Europoje dirbęs R.Mieželis „Lietuvos rytui" sakė, kad sugrįžo gyventi į Lietuvą ir įsigijo butą Vilniuje anksčiau, negu V.Adamkus buvo išrinktas šalies vadovu. Todėl ateityje ketina daugiausia gyventi gimtinėje.

„Net jeigu V.Adamkus ir būtų perrinktas antrajai kadencijai, vis viena būčiau svarstęs, kuo man ateityje užsiimti gyvenime. Dabar juo labiau teks pagalvoti. Pagaliau galėsiu tesėti įsipareigojimus žmonai Daliai, norinčiai daugiau pakeliauti po pasaulį. Antai artimiausiu metu ketiname išvykti kur nors paslidinėti", - pasakojo R.Mieželis.

Tačiau R.Mieželis nenorėtų atsidėti vien kelionėms ir kitiems į pensiją išėjusio pasiturinčio žmogaus gyvenimo malonumams. Jis sakė, kad Lietuvoje dairysis visuomeninės veiklos galimybių, nes įpratęs visą laiką turėti ir kokių nors visuomeninių įsipareigojimų.

Su žmona leisis į keliones

Daugiau keliauti žada ir Prezidento patarėjas sporto ir jaunimo klausimais Remigijus Gaška. Esą tai senas jo žmonos Aldonos troškimas. Jie ketina vykti į Skandinavijos šalis, Ispaniją, Italiją, Portugaliją. R.Gaška 36 metus JAV dirbo vadybininku.

Dar 1993 metais Gaškos Vilniuje nusipirko butą ir nuo 1995 metų grįžo gyventi į Lietuvą. „Iš pradžių ketinome maždaug pusmetį gyventi tėvynėje, o kitą pusmetį skirti kelionėms, svečiavimuisi JAV. Bet šių ketinimų teko atsisakyti. Kai tapau V.Adamkaus patarėju, per metus gal tik mėnesį būdavome kur nors išvykę iš tėvynės atostogauti. Dabar galėsime gyventi taip, kaip buvome sumanę - pusmetį būsime Lietuvoje, pusmetį užsienyje", - pasakojo R.Gaška.

Tęs labdaringą veiklą

R.Gaška, kaip ir kiti Prezidento V.Adamkaus patarėjai JAV lietuviai, ketina tęsti visuomeninę veiklą. Visą gyvenimą sportu besidominantis R.Gaška sakė kalbėsiąs su sporto federacijų vadovais ir svarstys, kuo galėtų jiems patalkinti.

Gaškų šeima užsiima ir labdaros veikla. Jie paskyrė stipendiją vienam Kūno kultūros akademijos studentui, dvi stipendijas Molėtų gimnazistams ir 12 stipendijų Lietuvoje studijuojantiems Punsko lietuviams.

Šią labdaringą veiklą Gaškos ketina plėsti - per porą metų jų stipendijas gaunančių Punsko lietuvių padvigubės. Gaškos kas mėnesį moka pašalpą ir ketvertuko susilaukusiai Latukų šeimai.

Atsivers naujos galimybės

Šalies vadovo patarėja socialiniais klausimais Aldona Skirmantė Kondratienė sakė, kad ir toliau rūpinsis šalies socialinėmis problemomis, tik dabar talkins nevyriausybinėms organizacijoms. Daug metų įtakingose JAV visuomeninėse organizacijose dirbusi, taip pat atsakingas pareigas JAV federalinėje administracijoje ėjusi S.Kondratienė tvirtino, kad visuomeninė veikla kartais suteikia net daugiau galimybių keisti gyvenimą negu valstybinis postas.

Jos nuomone, oficialaus pareigūno statusas neretai neleidžia atvirai kalbėti, kritikuoti valdžią, trukdo spausti valstybės įstaigas keisti socialinę politiką.