Taip pat bus privaloma pateikti informaciją teritorinėms visuomenės sveikatos priežiūros, vaikų ugdymo, vaikų, senelių globos, odos ir veneros ligų, tuberkuliozės įstaigoms.

Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotojos Viktorijos Jasiulaitienės teigimu, iki šiol pasitaikydavo atvejų, kai apie nustatytą užkrečiamą ligą poliklinikų medikai nepranešdavo visuomenės sveikatos centrams, todėl buvo netiksliai registruojama reali epidemiologinė situacija ir susirgimų skaičius šalyje.

Dabar privalomai registruojamos ir informacija kitoms sveikatos priežiūros įstaigoms teikiama apie 82 užkrečiamas ligas. Tarp jų - salmoneliozė, vidurių šiltinė, tuberkuliozė, juodligė, virusiniai hepatitai, stabligė, pasiutligė ir kitos.

Medikė atkreipė dėmesį, kad naujoje tvarkoje numatyta daugiau įpareigojimų greitosios pagalbos medikams. Pastarieji apie pacientui iškvietimo metu nustatytą ar įtariamą užkrečiamą ligą turės pagal informuoti gydymo įstaigą, kur ligonis yra prisirašęs.

V.Jasiulaitienės teigimu, iki šiol greitosios pagalbos gydytojai tokio darbo neatlikdavo ir tai apsunkindavo kitų ligonių išaiškinimą bei profilaktinių priemonių planavimą.

Pasak gydytojos V.Jasiulaitienės, naujame dokumente atsisakyta ankščiau galiojusių nuostatų dėl skubių pranešimų kitoms įstaigoms apie pacientams nustatytų lytiškai plintančių ligų ir ŽIV informacijos perdavimą. Tai, anot medikės, bus reglamentuojama kitame, dabar rengiamame dokumente.

Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuvoje kasmet registruojama apie 600 tūkst. susirgimų užkrečiamomis ligomis ir jų kasmet nežymiai mažėja.

V.Jasiulaitienės aiškinimu, tokie skaičiai neatspindi realios situacijos, nes iki šiol dar nėra parengta kompiuterizuota pranešimų apie užkrečiamas ligas sistema, kuri integruojantis į Europos Sąjungą yra būtina.

"Dabar užkrečiamas ligas registruojame tik popieriniame variante", - pabrėžė Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja.