Sveikindamas iškilmingos ceremonijos dalyvius ir svečius Lietuvos Valstybės dienos proga, šalies vadovas pabrėžė, kad Mindaugo karūnavimo šventė kviečia mus prisiminti Tėvynės istoriją, apmąstyti dabartį, pasidalyti ateities lūkesčiais.

„Vertinant iš tautos ir valstybės pozicijų, visi istoriniai tarpsniai glaudžiai siejasi, nes praeitis kūrė mūsų esamąjį laiką, o mes kuriame Lietuvos ateitį, - sakė prezidentas V.Adamkus. - Tautos istorija nėra atskirų atkarpų suma, o nuolatinis procesas, reikalaujantis kiekvieno iš mūsų darbo, atsakomybės ir iniciatyvos“.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi pagerbtas Latvijos parlamento narys, buvęs Latvijos užsienio reikalų ministras Artis Pabrikas.

Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi po mirties apdovanotas poetas, neginkluoto pasipriešinimo sovietų okupacijai dalyvis, pogrindinės spaudos leidėjas ir platintojas Mindaugas Tomonis.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi apdovanotas katalikų kunigas, misionierius Ruandoje (Afrika) Hermanas Jonas Šulcas.

Valstybės apdovanojimais už nuopelnus Lietuvos valstybei taip pat apdovanoti Europos humanitarinio universiteto Lietuvoje rektorius Anatolijus Michailovas, Seimo narys ir buvęs vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, Jungtinėse Amerikos Valstijose dirbantis gydytojas oftalmologas Linas Sidrys, aktorius ir režisierius, Lietuvos nacionalinio dramos teatro generalinis direktorius Adolfas Večerskis, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Muzikos teorijos ir istorijos katedros vedėja profesorė Daiva Kšanienė, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centro direktorius profesorius Kęstutis Strupas ir šių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro direktorius profesorius Jonas Valantinas, fotomenininkas Vytautas Ilevičius ir kiti.

"Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi" apdovanota trylika asmenų, parodžiusių drąsą, sumanymą ir ryžtą gelbstint skendusius ir degusius žmones. Tarp apdovanotųjų - trejų metų berniukas Titas Lubys, šių metų vasario 9 dieną Šilutės rajone iš gaisro išgelbėjęs savo tėvus, Anykščių rajono gyventoja Birutė Banienė, praėjusių metų paskutinę dieną iš gaisro išgelbėjusi mažametį berniuką ir du vyrus, girininkas Vaclovas Kungys, per praėjusias Kalėdas iš ežero Plungės rajone ištraukęs tris skendusius vyrus, Vilniaus gyventojas Aleksandras Lipovecas, pirmąją šių metų dieną išgelbėjęs Neries upėje skendusius tris jaunuolius.

Prezidentas V.Adamkus pažymėjo, kad Valstybės apdovanojimai – tai pagarbos ir dėkingumo simbolis, teikiamas ne abstrakčios Lietuvos vardu, o yra čia ir dabar gyvenančių jos žmonių padėka.

„Tai padėka tiems, kurie gynė laisvę, kurie ją saugo šiandien, kurie kantriai kuria pažangą ir gerovę, auklėja jaunąją kartą, pristato Lietuvą pasauliui kaip demokratišką, laisvą ir geranorišką šalį, - sakė Lietuvos Prezidentas. – Ačiū Jums visiems už tai, kad, vedami pilietinės pareigos, profesinio pašaukimo, krikščioniškųjų ar bendražmogiškųjų vertybių, kuriate Lietuvą ateities kartoms. Už tai, kad pasaulis, matydamas mūsų istoriją ir dabartį, kartu mato kūrybingą, gyvos ir veiklios dvasios, laisvų žmonių valstybę. Dėkoju ir sveikinu Jus bei visą Lietuvą Valstybės dienos proga“.